Co je potřeba

  • Vejce, která budeme vařit na hniličku
  • Ocet, sůl
  • Sporák
  • Hrnec s vodou
  • Lžíce
  • Časoměrné zařízení
1

Přes upozorňování na vysoký obsah cholesterolu, i přes varování, že nedostatečně tepelně zpracovaná vejce mohou být zdrojem chorobných nákaz, vejce na hniličku neztratila na své popularitě. Vejce na hniličku je tužší než vejce naměkko, a tak se s ním lépe manipuluje. Na druhou stranu si vejce na hniličku zachovává onu „nebezpečnou“ lahodnou chuť nedovařeného žloutku, kterou postrádáme u vajec vařených natvrdo.

2

Stupnice tvrdosti vajec: Vejce tuhne dobou varu. Nejměkčí jsou vejce naměkko. Mají mírně zatuhlý bílek a tekutý žloutek. Proto se podávají se skořápkou ve speciálním kalíšku a vyjídají se lžičkou (dětem vršek odsekneme, dospělí si poradí sami), a nebo je lžičkou vyškrábneme do skleněného silnostěnného poháru (vejce do skla). Vejce naměkko jíme nejčastěji k snídani. Musí být teplá.

3

Delší dobu varu potřebují vejce na hniličku. Mají pevný bílek, ale žloutek je ztuhlý jenom při svém vnějším okraji, směrem do středu je čím dál měkčí, uprostřed vlhký až polotekutý. Vejce na hniličku podáváme oloupaná a ještě teplá. Vejce na hniličku se konzumují jako samostatný pokrm, vkládáme je do polévek či bezmasých omáček (koprová, křenová, fazolková) nebo doplňují bezmasé pokrmy.

4

Nejdelším varem prošla vejce natvrdo. Použití je rozmanité. Obvykle se jedí nebo dál zpracovávají až po vychladnutí. Abychom uvařili vejce do požadované tuhosti, musíme dodržovat dobu jeho varu. A v tom je háček. Někdy se zadaří, jindy ne. Ovšem když budeme dodržovat určité zásady, nezdary alespoň trochu eliminujeme.

5

Teplota vajec: Základní a léty prověřené kuchařské knihy uvádějí, že vejce na hniličku vaříme čtyři nebo čtyři a půl minuty. No jo, ale to platilo v době, kdy nebylo zvykem ukládat vejce do ledničky! Rozdíl v teplotě vajec ze spíže a z ledničky může být až deset stupňů. Proto vejce před vařením alespoň dvě tři hodiny necháme prohřát při pokojové teplotě.

6

Studená vejce z ledničky také někdy neodolají teplotnímu šoku a po vložení do vody prasknou. Ona někdy prasknou i vejce, která studená nejsou. Proto do vody dáváme lžičku soli, lžíci octa, a nebo obojí. Sice to nezabrání prasknutí skořápky, ale bílek se okamžitě srazí, ucpe prasklinu a nevyteče do vody.

7

Voda se musí vařit: Vejce vkládáme vždy do vody, která se klokotem vaří. Nelze spoléhat na předpisy a recepty, které doporučují vkládat vejce do studené vody. Doba, po kterou se studená voda s vejci zahřívá, může být různá: záleží na množství vody i vajec, na způsobu zahřívání (jinak na plynu, jinak na elektrickém sporáku), na teplotě vajec.

8

Množství vody: Vajíčka, která chceme uvařit na hniličku, musí být zcela ponořena ve vodě, a to po celou dobu varu. Kdyby částečně „vykukovala“ z vody, zůstane v těch místech bílek syrový (u vajec naměkko to tolik nevadí, vejce vařená natvrdo ztuhnou délkou varu i při neúplném ponoření). Vejce do vody vkládáme na lžíci. Kdybychom je do ní vložili rukou, jednak se opaříme, a jednak bychom je do vody vhodili příliš prudce a nakřápla by se.

9

Velikost vajec: Rozmezí čtyři nebo čtyři a půl minuty je udáváno proto, že vejce mají různou velikost. V současné době se uvádějí čtyři velikosti vajec podle gramáže od 35 gramů do velikosti nad 73 gramy. Značí se číslicemi jako prádlo: S, M, L, XL. Velikosti S a XL jsou extrémní. Doby varu platí pro nejčastější velikosti M a L. (I při různých velikostech zůstává velikost žloutku přibližně stejná, ale například XL mohou mít i dva žloutky.)

10

Měříme čas: Čtyři a půl minuty neodhadneme „od oka“. Doba se počítá okamžitě, kdy voda po vložení vajec opět začne klokotem vřít. Když máme, použijeme kuchyňskou minutku. Musíme ji předem natáhnout. Pozor, některé minutovníky zvoní minutu před koncem nastavené doby. Zvukový signál vyšle případně i mikrovlnka puštěná čtyři minuty na prázdno. Nebo čas sledujeme na hodinách (roztržití si jej zapisují). Sportovně založení použijí stopky. Používat alarm na mobilu není moc praktické – než dobu nastavíme, uteče nekontrolovaný čas.

11

Uvařená vejce na hniličku vyndáme vhodným nástrojem z vody, lehce naklepneme skořápku a na 10 vteřin je ponoříme do studené vody. Hned vyndáme, aby zůstala teplá. Oloupeme je a připravíme k určenému použití. Na talíř vejce na hniličku pokládáme rozpůlená – je s nimi snazší manipulace, a také chceme, aby byla hniličková konzistence i okem patrna.

12

Náš tip: Vejce uvařená na hniličku (dvě až tři na porci) rozpůlíme, velice jemně posolíme, posypeme čerstvě nastrouhaným křenem a polijeme přepuštěným máslem. Podáváme k večeři s chlebem nebo s celozrnným tmavým pečivem.

Tipy
  • Když chceme vařit víc vajec, ale nevyndali jsme je z chladničky, není nad to učinit zkoušku – prostě jedno vajíčko zkusmo uvařit a zkontrolovat jeho tuhost. Neztratí se tím víc než pět minut. Když bude uvařené málo, ostatním tak dvě minuty přidáme.
  • Úsměv: Když nemáme žádnou časomíru, musíme v duchu počítat do 270 (nebo tím pověříme děti).
  • Tajemství čerstvých vajec: Chovatelé slepic to znají – úplně čerstvé vařené vejce neoloupeme, bílek ulpívá na skořápce. Proto se čerstvá vejce (se zdůrazněním na slovo „čerstvá“, protože se jedná o lahůdku) připravují naměkko – obsah vajíčka se vyškrábne lžičkou. Případně se umíchají na másle. Chovatelé slepic ukládají snůšku do chladné komory a ke spotřebě berou vždy spodní – nejstarší plató.
Varování

Ověřovací zkouška vaření vajec na hniličku se uskutečnila za teploty 23,7 stupňů Celsia a při atmosférickém tlaku 1013,4 hPa. ;=))

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.333335
Average: 4.3 (9 votes)