Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit zeleninové ragú z černé čočky a kokosového mléka | recept

Jak uvařit zeleninové ragú z černé čočky a kokosového mléka | recept. Kombinace jemného kokosového mléka a pikantního koření je sama o sobě skvostná. A v případě, že doplní nasládlou restovanou zeleninu, zaslouží se pak spolu s drobnými zrníčky černé čočky o luxusní, barevně i chuťově pestrý pokrm, který zaručeně vzbudí zájem všech strávníků.

Co je potřeba

  • 100 g černé čočky Beluga
  • 4 mrkve
  • 1 červená paprika
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kari
  • 200 ml kokosového mléka
  • sůl a pepř dle vlastní chuti
1

Čočku uvařte dle návodu na obalu.

2

V průběhu vaření čočky začněte připravovat zeleninové ragú tím, že v pánvi rozehřejete olivový olej a orestujete na něm nahrubo nastrouhanou, předem oloupanou mrkev a na malé kostičky nakrájenou červenou papriku.

3

Jakmile zelenina zavadne a lehce se opeče, přidejte k ní prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, kari koření a směs dle chuti osolte a opepřete. Za občasného míchání nechejte 2–3 minut restovat do doby, kdy se koření patřičně rozvoní.

4

Poté podlijte kokosovým mlékem a duste přibližně 10 minut. Tekutinu nevyduste úplně, pro výslednou konzistenci je lepší, když malinko šťávy v pánvi zůstane.

Chcete-li mít ragú opravdu šťavnaté i s určitým množstvím „omáčky“, přidejte do pánve o 50–100 ml mléka více. 

 

5

Na závěr přimíchejte uvařenou čočku.

Takto připravené ragú je úžasné jen tak samotné, podávané s čerstvým pečivem či opečeným toastem, ale skvěle doplní i těstoviny. V případě, že máte ragú více šťavnaté i se zmiňovanou lehkou omáčkou, jako přílohu doporučuji rýži, kuskus či bulgur. Také báječná kombinace.

  • Do vody při vaření čočky vřele doporučuji vhodit kostku zeleninového bujónu. Je to maličkost, která ale čočce dodá výtečnou chuť.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.