Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat ryby a mořské plody

Ryby a mořské plody | stručný přehled. V tomto článku naleznete stručný popis několika druhů mořských ryb a mořských plodů prodávaných na našem trhu. Zařadili jsme i několik rad, čím se řídit při nákupu, abychom poznali čerstvé zboží a na rybě si pochutnali.

Co je potřeba

pozorně se dívat

1

Losos

Losos se prodává z volného odlovu na moři, nebo uměle chovaný v mořských sádkách. Podle druhu má maso od světle růžového zbarvení po téměř červenou barvu (čím tučnější, tím tmavší barva masa). Maso obsahuje hodně tuku, na řezu musejí být tenké bílé proužky tuku. Maso musí mít rovnoměrné zbarvení. Losos se hodí zejména na smažení a grilování. Nemá typickou rybí vůni a má málo kostí, proto chutná i těm, co ryby odmítají.

Jak vybrat ryby a mořské plody
2

Treska

Treska se řadí mezi nejchutnější a nejprodávanější mořské ryby. Má jemnou, pevnou, plátkující se svalovinu. Její úprava musí být rychlá, aby se velmi křehké maso nerozpadlo. Treska má mimořádně vysoký obsah vitaminu B12, který se v ostatních potravinách vyskytuje jen ve stopovém množství. Treska je výborná ve všech kuchyňských úpravách. Hodí se ke smažení, zapékání, restování. Její maso je lehce stravitelné. Z tresčího masa se vyrábějí i surimi tyčinky (krabí tyčinky).

Jak vybrat ryby a mořské plody
3

Kaviár

Pravý kaviár je pouze ze tří druhů jesetera. Z vyzy velké se získává kaviár Beluga, údajně nejlahodnější. Kaviár z jesetera ruského – Osetra má ořechovou chuť, kaviár Sevruga má kořeněné aroma. Nepravý kaviár se vyrábí z jiker získaných téměř ze všech druhů ryb a soli. Barví se načerno nebo načerveno. Kaviár podávejte vychlazený s bílým pečivem a máslem, kysanou smetanou, rozsekaným vejcem a šalotkou.

Jak vybrat ryby a mořské plody
4

Halibut

Ryba z čeledi platýzovitých, která se k nám dováží především z Norska. Má jemné, velmi tučné maso. Lze je zakoupit i uzeného. Patří k dražším rybám. Z ryby před konzumací odstraňte ploutevní lem a nahnědlou tkáň. Ta obsahuje velké množství tuku, který má nepříjemnou příchuť.

5

Humr

Prodává se zmrazený předvařený, ale seženete i živého. Humr se jí tak, že odkroutíte klepeta, rozříznete jej od hlavy k ocasu a vyndáte vnitřnosti. U klepet ulomíte menší prst, naříznete nožem a vyjmete maso. Humr se většinou podává vařený ve vodě s bílým vínem a kořenovou zeleninou.

6

Krevety

Krevety se zpracovávají ještě na moři, kde se zmrazí a to buď celé, bez hlaviček, nebo už vyloupané. Maso těchto korýšů je velmi lahodné a jemné. Vařené v osolené vodě jsou vynikající do salátů. Restované na olivovém oleji spolu s česnekem a chilli jsou také výborné a jednoduché na přípravu.

7

Mořský ďas

Dravá ryba má strašidelnou hlavu. Své tělo používá jako návnadu, zahrabaná do písku si loví potravu. V prodeji je většinou jen ocasní část. Mořský ďas má vynikající bílé a pevné maso. Hodí se ke grilování, smažení i pečení.

8

Pražma

Ryby z čeledi pražmovitých mají oválné, vysoké a ploché tělo. Maso těchto ryb má bílou barvu, je pevné a lahodné. Hodí se ke všem kuchyňským úpravám. Menší ryby se grilují vcelku s kůží, ze které se oškrábou šupiny a nožem se udělají zářezy, aby se maso rychle upeklo. Větší ryby se porcují.

9

Tuňák

Tuňák je dravá ryba. Vzhledem k jeho velké oblibě se jeho počty drasticky snížily a z etických důvodů by se měla omezit jeho spotřeba. Všechny druhy tuňáků patří mezi ohrožené. Tuňák má pevné, světle až tmavě červené maso. Je výborný ve všech úpravách.

10

Sépie

Chobotnice a olihně mají 10 chapadel, sépie pouze osm. Jejich inkoustové barvivo se používá k barvení těstovin, do omáček a rizot. Menší hlavonožci se připravují celí, větší se předem naklepávají. Vak olihní se řeže na kolečka, obaluje se a smaží (calamari).

Tipy

1. Čerstvou rybu poznáte tak, že její oči jsou lesklé, žábry červené a je pokryta čirým slizem. Oschlá ryba byla dlouho na vzduchu, hnědé nebo zašedlé žábry signalizují starou rybu.

2. Čerstvé celé ryby s kůží by měly být uloženy v ledové tříšti. Ledem by měly být i pokryté. Porcované ryby nebo filety musejí být před ledem chráněny folií, aby do masa nenatahovaly vodu.

3. Ryby po nákupu převážejte v termoboxu s chladícími náplněmi, nebo alespoň v termotašce.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak grilovat lososa i jiné ryby
Jak grilovat lososa i jiné ryby
Grilovaný losos | recept. Chcete grilovat zdravě? Grilujte ryby. Ryby by se měly objevovat v našem jídelníčku co nejčastěji, zejména mořské ryby jsou…
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo | rady a tipy. Přepuštěné máslo, které možná znáte také pod indickým názvem ghí, je máslo očištěné od vody, mléč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.