Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vypadá a co je arrowroot

13. Únor 2017
Jak vypadá a co je arrowroot

Arrowroot je název pro škrobový prášek. Používá se například jako náhrada kukuřičného škrobu.

Vzhledem k tomu, že jde o méně známou potravinu, pojďme se podívat na arrowroot "z blízka".

1

Z čeho je arrowroot

Arrowroot se získává z oddenků rostliny zvané maranta třtinová (Maranta arundinacea).

2

Jak vypadá arrowroot

  • Je to jemný bílý prášek.
  • Výhodou tohoto prášku je, že nemá žádnou příchuť ani zápach.
3

Jak vypadá maranta třtinová

Maranta je trvalka. Pochází z Jižní Ameriky. Dorůstá do výšky 3 m a má šupinaté oddenky až 45 cm dlouhé. Právě z těchto oddenků se arrowroot získává.

4

Pěstování maranty

  • Maranta se pěstuje nejen v Jižní Americe, ale například i ve Střední Americe, Austrálii či Africe.
  • Vzhledem k tomu, že potřebuje vlhké teplé klima (průměrně více jak 20 °C) a není mrazuvzdorná, dá se u nás pěstovat jen ve sklenících nebo jako pokojová rostlina (má různé odrůdy).
5

Jak se maranta zpracovává

Maranta se sklízí cca po roce růstu. Oddenky se vykopávají a zpracovávají buď hned nebo je lze skladovat a zpracovávat později.

6

Jak se oddenky používají

  • Vykopané oddenky se perou ve vodě, poté loupají a krájí na menší kusy. Z oddenků se pak získává škrob (bílý prášek).
  • Oddenky jsou v syrovém stavu jedovaté. Domorodci jejich šťávu prý používají jako protijed na hadí uštknutí či bodnutí jedovatým hmyzem. Vařením se ale údajně oddenky stávají poživatelnými a mohou se použít podobně jako brambory.
7

Jak se používá prášek – arrowroot

Arrowroot se dá koupit v podobě bílého prášku v prodejnách zdravé výživy.

  • Výhodou tohoto prášku je, že nemá žádnou příchuť, nezakaluje pokrm a neobsahuje tuk.
  • Můžeme ho použít do omáček, vývarů, do pudinků, do koláčů, k přípravě želé a podobně.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit čočkovou polévku | recept
Jak uvařit čočkovou polévku | recept
Recept na čočkovou polévku. Čočkovou polévku mají rádi malí i velcí. Čočková polévka je ale oblíbená i hospodyňkami – je uvařená brzy, suroviny na jej…
Jak vařit s červenou čočkou
Jak vařit s červenou čočkou
Červená čočka je jediná luštěnina, která nenadýmá, stačí jí krátká doba vaření, je zdravá a v kuchyni s ní lze vykouzlit spoustu lahodných jídel. Obsa…