Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí medovou hořčici | recept

Domácí medová hořčice | recept. Ani obyčejná kupovaná hořčice se bohužel neobejde bez bílého řepného cukru. Ty kvalitnější jsou pak poměrně drahé, přestože obsahují jen pár surovin. Zkuste si proto vyrobit domácí medovou hořčici, jejíž příprava je opravdu velmi jednoduchá a výslednou chuť, strukturu i barvu hořčice můžete přizpůsobit svým potřebám.

Co je potřeba

  • 50 g bílých hořčičných semínek
  • 3 lžíce jablečného nebo bílého vinného octa
  • 6 lžic vody
  • 2 lžíce kvalitního včelího medu
  • Sůl, pepř, špetka kurkumy (není nutná)
1

Hořčice je tradiční dochucovadlo, které se používá k přípravě mnoha pokrmů, k zavařování a také se podává k různým úpravám masa a uzeninám. Jedná se však i o velmi zdravou potravinu, neboť hořčičné semínko je zdrojem bílkovin, vlákniny, esenciálních olejů a mnoha dalších cenných látek (např. selenu, vápníku, křemíku, mědi, železa, zinku a vitamínů A, C a K a vitamínů skupiny B).

Nejvíce používané je bílé hořčičné semínko, existují však i semínka hnědá a černá.

Pokud přidáte kurkumu, bude hořčice mít krásnou žlutou barvu a výraznější a pikantnější chuť. Navíc má antibakteriální, antioxidační, protirakovinné a protizánětlivé účinky.

2

A jaký je postup?

Hořčičná semínka zalijeme jablečným nebo vinným octem a vodou. Můžeme je nechat několik hodin namočené, aby nám šla lépe mixovat.

3

Vše přelijeme do mixéru, přidáme med rozehřátý ve vodní lázni, sůl, pepř a kurkumu. Směs rozmixujeme do hladka. Jestliže máte rádi hořčici hrubší struktury, stačí mixovat kratší dobu. Kdyby byla výsledná konzistence příliš hustá, přilijte trochu vody. Hotovou hořčici případně dochutíme a poté skladujeme v uzavíratelné skleničce v lednici.

  • Pokud k bílým hořčičným semínkům přidáte i na hrubo pomletá semínka černá, můžete si přichystat skvělou kremžskou hořčici.
  • Zkuste experimentovat a připravit si pokaždé jiný druh hořčice, je možné přidat např. sušený česnek, kari koření, pálivou papriku nebo chilli či křen, apod.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.