Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí tříbarevné bezlepkové těstoviny | recept

Domácí tříbarevné bezlepkové těstoviny | recept. Lidé držící bezlepkovou dietu jsou při vaření často omezeni nedostatečným sortimentem bezlepkových těstovin. Některé druhy mají tendenci se rozvařit, jiné se někdy bohužel nepodaří dovařit, přesto se těstoviny rozpadnou. Další druhy jsou zase velmi drahé. Inspirujte se naším receptem a vyrobte si domácí tříbarevné těstoviny bez lepku doma. Následující článek obsahuje postup, jak připravit domácí bezlepkové těstoviny barvené přírodními barvivy.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 150 g rýžové mouky
  • 150 g jáhlové mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 ml vlažné vody

Na obarvení těstovin si připravte:

  • 4 lžíce šťávy z červené řepy (červená, po uvaření růžová)
  • 3 lžíce rozmixovaných špenátových listů (zelená barva)
  • 1 lžíci kurkumy (žlutá barva)
1

Nejprve připravíme následujícím způsobem těsto: Do mísy nasypeme mouky a promícháme je se solí. Uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nalijeme vejce rozmíchaná s vlažnou vodou a olivový olej. Z ingrediencí vypracujeme vidličkou a následně rukama hladké nelepivé těsto spíše drolivější konzistence.

2

Poté těsto rozdělíme na 3 díly. První díl těsta promícháme se šťávou z červené řepy, druhý s rozmixovanými špenátovými listy a poslední s kurkumou. V případě potřeby těsto zahustíme moukou nebo naředíme vlažnou vodou či olivovým olejem.

3

Z každého dílu těsta vyválíme na pomoučeném válu plát o tloušťce asi 2 milimetry.

4

Z vyváleného těsta krájíme nudle, špagety nebo jiné druhy těstovin.

5

Těstoviny necháme krátce zaschnout. Mezitím přivedeme v hrnci k varu dostatečné množství vody se solí. Do vroucí vody nasypeme těstoviny a vaříme je do změknutí. Trvá to asi 5 – 20 minut, záleží na velikosti a tloušťce těstovin.

6

Hotové těstoviny můžeme použít jako přílohu k masu, rajčatovým nebo sýrovým omáčkám, dají se podávat jen s bylinkovým pestem nebo dále zapékat, apod.

  • Pro válení a tvarování těstovin je možné využít strojek na těstoviny.
  • Usušené těstoviny skladujeme nejlépe v uzavíratelných sklenicích či dózách.

V případě, že si chcete těstoviny nasušit do zásoby, těsto nesolte.

Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články