Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit domácí zázvorové bonbony | recept

Bolí Vás v krku nebo Vás trápí kašel? Nekupujte zbytečně předražené pastilky obsahující umělá sladila a přídatné látky. Některé pastilky z lékárny obsahují dokonce barvivo karmínovou modř, jejíž použití může být velmi nebezpečné. Máme pro Vás recept na domácí zázvorové bonbony, které Vašemu hrdlu zaručeně uleví a jsou vyrobené z čistě přírodních látek. Tyto zázvorové bonbony můžete užívat i preventivně v době chřipek a nachlazení, nebo si je dejte prostě jen tak, jejich chuť jistě uspokojí Vaše chuťové buňky a ještě uděláte něco pro své zdraví. Postup pro výrobu domácích zázvorových bonbonů naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • asi 2 cm zázvoru
  • citron
  • 1/2 hrnku medu
  • moučkový třtinový cukr na obalení
1

Kořen zázvoru lékařského je opravdu velmi zdravý. Je známý pro svou pikantní chuť s nádechem exotiky. Zázvor obsahuje velkou spoustu esenciálních olejů, které způsobují jeho intenzivní vůni. Naleznete v něm však i celou řadu vitamínů (např. A, B1, B2, C, E) a minerálů jako třeba hořčík, fosfor, draslík, vápník či železo.

A jaké léčivé účinky má zázvor?

Zázvor podporuje trávení a pomáhá proti žaludečním nevolnostem (i těhotenským), pomáhá předcházet chřipce, rýmě a nachlazení (případně zmírňuje potíže, pokud nemoc již propukla), bojuje s bolestmi hlavy, pomáhá snižovat hmotnost, posiluje obranyschopnost organismu, má protizánětlivé účinky, snižuje cholesterol, podporuje krevní oběh a zpomaluje některé druhy rakoviny.

Zázvor oceníte při bolesti v krku, jelikož má antibakteriální účinky a zlepšuje prokrvení sliznice, což napomáhá organismu v boji s nemocí.

2

Na výrobu domácích bonbonů potřebujeme také včelí med a citron. Včelí med projde varem, proto přijde o většinu zdraví prospěšných látek, nicméně jeho použití je jistě zdravější než použití bílého rafinovaného cukru. Citronová šťáva bonbony obohatí o vitamín C, některé vitamíny skupiny B, draslík, hořčík, vápník, železo a další látky. Dokáže také zvýšit imunitu a odstraňovat z organismu viry a tím zkrátit dobu trvání nemoci.

3

A jak domácí zázvorové bonbony připravíme?

Zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kousíčky. Med nalijeme do hrnce, přidáme nakrájený zázvor a 2 lžičky citronové šťávy. Směs uvedeme k varu a jakmile se začne tvořit pěna a obsah vylézat po okrajích hrnce, stáhneme jej z plotny.

4

Poté směs znovu zahřejeme a opět odstavíme. Jestli je směs hotová, můžeme vyzkoušet tím, že trošku nalijeme do ledové vody, pokud se vytvoří tvrdá hrudka, máme hotovo. Pokud ne, můžete celý proces zahřání směsi zopakovat a znovu provést zkoušku. Jakmile je směs hotová, nalijeme ji do silikonové formy či na plech vyložený pečicím papírem.

5

Necháme ji chvíli ztuhnout a poté z ní trháme kousky, z nichž uválíme kuličky a obalujeme je v moučkovém třtinovém cukru. Následně bonbony necháme pořádně ztuhnout. Přeji dobrou chuť.

  • Horkou hmotu můžete nalít také do silikonové formy, např. do silikonové formy pro výrobu želatinových medvídků nebo do silikonových formiček na led.
  • Zázvor můžete také nastrouhat najemno.
  • Zázvor by neměly konzumovat děti do 2 let a lidé nemocní cukrovkou.
  • Pokud užíváte nějaké léky, poraďte se o konzumaci zázvoru se svým ošetřujícím lékařem.
  • Pozor na alergii na včelí produkty.
  • Denně by dospělý člověk neměl přijmout více než 4 gramy čerstvého zázvoru.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat dýňové máslo | recepty
Dýňové máslo | recepty. Tykev, neboli dýně, získává několik posledních let na oblibě. Tykví existuje mnoho rozmanitých druhů, patří mezi ně patizony,…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.