Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit falešné kapary z bylinek | recept

Falešné kapary z bylinek | recept. Pravé kapary jsou nerozvinutá poupata keře kapary trnité, která roste ve Středomoří. Tato poupata se nakládají do soli nebo do solné či octového nálevu. Vy však pro výrobu falešných kapary můžete využít bylinky a poupata rostlin, které pěstujete na zahradě nebo je naleznete ve Vašem okolí. V našem článku se dozvíte, jak vyrobit falešné kapary z bylinek. Falešné kapary jsou nejen chutné, ale i zdravé.

Co je potřeba

  • Čerstvá poupata
  • Ocet (vinný či jablečný) a sůl dle chuti
  • Uzavíratelná sklenice
1

Jaké bylinky použít pro výrobu kapary?

Pro výrobu kapary můžete zvolit nerozvitá poupata smetanky lékařské neboli pampelišky, poupata či zavřené květy sedmikrásek (sbírejte je proto nejlépe večer), zelené bobulky černého bezu či poupata medvědího česneku a mnoho dalších bylinek.

2

A jaký je postup?

Poupata pampelišek omyjeme a necháme oschnout, otrháme z nich všechny spodní lístky. Vymytou a suchou lahev naplníme střídavě vrstvami poupat a soli a nakonec vše zalijeme horkým octem. Sklenici uzavřeme, protřeseme, aby ocet rovnoměrně vyplnil sklenici, a kapary necháme několik dní uležet.

3

 V případě květů sedmikrásek i poupat medvědího česneku postupujte stejně jako v případě pampelišky.

Příprava falešného kapary ze zelených bobulek černého bezu se liší pouze v tom, že je třeba kuličky před použitím nejprve nasypat do vroucí vody a nechat ještě jednou přejít varem, poté je nechte zchladnout a oschnout a dále je postup opět stejný.

4

Jak kapary využít v kuchyni

Kapary se dají využít pro přípravu dipů, dresingů, bylinkového tvarohu, tatarské omáčky, pomazánek či omáček. Můžete je přidat také do nejrůznějších druhů salátů, na pizzu či k těstovinám.

  • Při přípravě kapary je možné použít také česnek, hořčičné semínko, oblíbené koření a další přísady dle chuti.
  • Z rozvitějších poupat pampelišky zkuste vyrobit spíše falešné olivy.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.