Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit likér z jahod | recept

Jak vyrobit likér z jahod | recept. Výroba domácích vín a likérů má u nás tradici, v každé vesnici se najde někdo, kdo se touto činností zabývá. Aby se vám podařilo vyrobit dobré domácí víno, musíte mít patřičné vybavení a hlavně zkušenosti. S likérem je to snadnější, nejdůležitější práci za vás udělají v lihovaru a vy jen „doladíte“ výslednou chuť přidáním ovoce, př. koření. Doporučuji k vyzkoušení likér ze zahradních jahod. Je sladký, voňavý a má krásnou barvu. Chutná zejména ženám.

Co je potřeba

  • 0,5 kg jahod
  • 0,5 l alkoholu (vodka)
  • 250 g cukru
  • 0,25 l vody
1

Na výrobu likéru vybereme hodně zralé plody. Nesmějí být nahnilé nebo plesnivé. Důkladně je omyjeme a necháme oschnout. Doporučuje se omýt plody v roztoku z 1 dílu octa a 3 dílů vody. Jahody překrájíme na půlky, větší na čtvrtiny.

2

Připravené jahody nasypeme do láhve s uzávěrem, zalijeme vychladlým cukerným roztokem z převařené vody a cukru. Dolijeme alkoholem, nejlépe vodkou nebo konzumním lihem. Láhev uzavřeme a necháme asi 3 týdny stát na tmavém místě při pokojové teplotě.

3

Každý den láhev protřepeme, zpočátku několikrát za den, později stačí jednou. Po třech týdnech likér přecedíme přes hustou tkaninu. Jahody nevymačkáváme, likér by byl kalný. Likér bude mít krásně červenou barvu a vůni po jahodách. Ať vám chutná!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty. Konzervování v alkoholu údajně vynalezli v klášterech středověké Evropy. Ovoce můžeme nakládat do samotného a…
Jak vyrobit jahodový ocet | recept
Jak vyrobit jahodový ocet | návod. Poradíme vám, jak si snadno vyrobíte aromatizovaný jahodový ocet. Je to snadné a nepotřebujete k tomu žádné speciál…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.