Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit medový vaječný likér | recept na domácí likér

Jak vyrobit medový vaječný likér | recept na domácí likér. Pomalu se blíží čas, kdy se v domácnostech připravují  vaječné a smetanové domácí likéry. Tyto oblíbené „hand made“ výrobky potřebují nějaký čas na rozležení, aby se ingredience vzájemně propojily a výsledek byl co nejdokonalejší. Proto vám nabízíme návod na medovo vaječný likér už teď, abyste měli možnost vyzkoušet ho s předstihem. Pokud vám zachutná, je dost času připravit ho třeba i jako jedlý dárek.

Co je potřeba

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 5 žloutků
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 300 g medu
  • 300 g zahuštěného neslazeného mléka (1 plechovka)
  • 100 ml 80% konzumního lihu

Z tohoto množství vyrobíte 900 - 1000 ml likéru

1

Do vyššího hrnce nalijte mléko, přidejte sáček vanilkového cukru a 5 žloutků.

2

Metličkou vše jemně prošlehejte a za stálého míchání zahřejte na 80 °C, ale ne více! Pak sejměte a nechte vychladnout přibližně na 45 °C.

3

Přidejte med a míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Při této teplotě nemusí být med tekutý, i zcukernatělý se rozpustí. Šlehejte do vychladnutí.

4

Studenou tekutinu přeceďte přes jemné síto nebo papírový filtr, abyste odstranily případné hrudky. Nakonec promíchejte s neslazeným zahuštěným mlékem a konzumním líhem.

5

Hotový medový likér rozlijte do lahví a uskladněte v chladu a temnu nejméně na dva týdny. Po odležení bude hustější a chutnější.

Místo vanilkového cukru můžete přidat vyškrábaná semínka z vanilkového lusku.

Med nezahřívejte na vyšší teplotu, připravili byste se o cenné látky v něm obsažené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit karamelový likér
Jak připravit karamelový likér | recept na domácí likér z rumu. Stopečka sladkého likéru ke kafíčku, to je značka ideál. A zvláště tohoto likéru, s…