Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vyrobit a využít slézovou mast | návod

Jak vyrobit a využít slézovou mast | návod. Sléz je bylinka, která oplývá celou řadou léčivých účinků. Vnitřně se užívá ve formě čaje zejména proti dráždivému kašli, při zánětech žaludku a mnoha dalších potížích. V následujícím článku se dozvíte, jak sléz využít zevně a také, jak si z něj vyrobit skvělou domácí mast. Dá se sice sehnat i koupená, ta je však bohužel nejčastěji vyrobena z vazelíny, která může stav pokožky naopak zhoršovat a je škodlivá pro lidský organismus.

Co je potřeba

  • 250 ml rostlinného oleje (olivového, mandlového, avokádového, apod.)
  • 1 lžíce bambuckého másla
  • 3 lžíce včelího vosku
  • 2 hrsti čerstvého slézu
1

V České republice roste 5 druhů slézu, pro léčebné účely je můžete využít všechny. Známý je především sléz maurský, sléz lesní a sléz přehlížený.

Pro přípravu masti budete potřebovat asi 2 hrsti čerstvých bylinek (případně asi 30 g sušených). Můžete použít květy, listy i nať, vše je možné sbírat zhruba od května do září.

2

Slézová mast má následující léčivé účinky:

  • Pomáhá léčit pokožku postiženou ekzémem, lupénkou, pásovým oparem, akné či růží.
  • Zmírňuje otoky, kruhy pod očima a svědění.
  • Hojí rány, kožní vřídky, pupínky, proleženiny, bércové vředy.
  • Má protizánětlivé účinky.
  • Chrání pokožku před podrážděním a poškozením.
3

A jak slézovou mast vyrobit?

Ve vodní lázni rozpustíme bambucké máslo spolu s voskem, přilijeme vybraný rostlinný olej a následně přidáme čerstvou či sušenou bylinku.

4

Vše zahříváme po dobu několika hodin, poté hrnec odstavíme z plotny a bylinku necháme do druhého dne „louhovat“.

5

Druhý den mast jen krátce zahřejeme, přecedíme ji přes plátýnko do vysterilizovaných kelímků a necháme ztuhnout. Mast můžeme skladovat při pokojové teplotě.

Sléz je vzhledem s mírným účinkům vhodný i pro těhotné a kojící ženy, malé děti a staré lidi. Nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.