Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít rozrazil perský | zahrada a rostliny

Jak využít rozrazil perský | zahrada a rostliny. Rozrazil perský se často vyskytuje jako plevel v zahrádce, je to hojně rozšířená, modře kvetoucí bylina, kterou můžete využít pro léčebné účely, ale i v kuchyni. O možnostech použití této rostliny se dočtete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Rozrazil perský (latinsky Veronica persica) je jednoletá bylina, kterou můžeme nalézt v zahradách na otevřené hlinité až hlinitopísčité půdě, roste také na polích, loukách, mezích a rumištích, podél cest, apod. Setkáme se s ní od nížin až po podhorské oblasti. Kvete nebesky modrými květy s tmavě modrým žilkováním takřka během celého roku (zhruba od března do října).

2

Léčivé účinky rozrazilu perského jsou mimo jiné následující:

  • Detoxikuje organismus, čistí krev
  • Uvolňuje bolavé svaly a ucpané dutiny
  • Je močopudný, používá se při zánětech močových cest a ledvinových kamenech
  • Pomáhá při léčbě kašle, astmatu a zánětu průdušek
  • Má příznivý vliv na oči a zrak
  • Podporuje trávení
  • Uklidňuje nervový systém, pomáhá při stresu, nervozitě a úzkosti, zlepšuje paměť
  • Zevně hojí vyrážky, kožní záněty, omrzliny, popáleniny
3

Pro léčebné účely sbíráme kvetoucí nať v průběhu téměř celé sezóny. Nať je možné nasušit do zásoby.

Čaj (který je velmi chutný a dříve sloužil jako náhražka pravého čaje) připravujeme z čerstvé nebo sušené byliny. Asi 1–2 lžičky bylinky zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme zhruba 10 minut vyluhovat a poté scedíme. Čaj pijeme 2–3× denně.

Silnější nálev lze využít zevně k potírání postižených míst nebo ve formě obkladu.

4

V kuchyni můžeme využít čerstvé květy, kterými lze dozdobit saláty, pomazánky i hotové teplé pokrmy. Listy sbíráme nejlépe mladé (starší chutnají nahořkle) – skvěle doplní zeleninové saláty, polévky i sendviče a hodí se také pro přípravu zeleného smoothie či bylinkového pesta.

V naší zemi se můžeme setkat i s dalšími druhy rozrazilu – např. rozrazil rezekvítek, rozrazil břečťanolistý, rozrazil potoční či rozrazil lékařský – některé druhy rozrazilu se dají taktéž využít v léčitelství i v kuchyni.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.