Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z čokolády, arašídů a karamelového krému připravit domácí Snickers kostku | recept

17. Listopad 2023
Jak z čokolády, arašídů a karamelového krému připravit domácí Snickers kostku | recept

Známá čokoládová tyčinka plná arašídů a táhlého karamelového krému v podobě těchto domácích Snickers kostek je cukrovinkou, která kupovanou čokoládovou tyčinku plně zastoupí. Domácí Snickers kostka je stejně tak plná čokolády, arašídů i táhlého karamelového krému, která ale navíc potěší tím, že je doma stále k dostání a připravená k mlsání.

Co je potřeba

Pro uvedené množství surovin využijte na přípravu těchto domácích Snickers kostek plech o rozměrech 20×30 cm.

Na sušenkový korpus:

  • 240 g hladké mouky
  • 80 g krupicového cukru
  • 170 g másla

Na táhlý karamelový krém s arašídy:

  • 400 g krupicového cukru
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka (Salko)
  • 200 g másla
  • 250 g nesolených arašídů

Na čokoládovou polevu:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 50 g mléčné čokolády
1

Základem jak kupované čokoládové tyčinky, tak této domácí cukrovinky je křupavý sušenkový korpus připravený z mouky, cukru a povoleného másla. Všechny tři ingredience jen v míse zapracujte do měkkého, tvárného a příjemně mastného těsta. To pak rozválejte a přeneste na plech s vyššími okraji, který jste ale předem vyložili pečicím papírem. Takto vložte na 40 minut do předehřáté trouby, kde při teplotě 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) sušenkový korpus pečte do lehkého zezlátnutí. Po upečení nechejte chladnout.

vypracování těsta
urovnání těsta do pečícího plechu
2

Nyní začněte s přípravou domácího karamelového krému tím, že v kastrůlku na mírném ohni za stálého míchání pomalu rozpusťte máslo s cukrem a slazeným kondenzovaným mlékem.

zpracování surovin do karamelového krému
3

Po zhruba 10 minutách začne krém houstnout, zlátnout, bujaře vřít a karamelizovat. V tu chvíli přidejte do kastrůlku nesolené arašídy a už jen mimo plotnu dobře promíchejte.

obohacení karamelového krému nesolenými arašídy
4

Ihned poté ještě horké, přímo vařící, naneste na zchladlý sušenkový korpus. Povrch karamelového krému uhlaďte a nechejte chladnout.

nanesení karamelového krému s arašídy na upečený sušenkový korpus
5

Během chladnutí karamelového krému pomalu rozpusťte ve vodní lázni nalámanou čokoládu, a to oba druhy najednou v jedné míse.

rozpuštění čokolády
6

Jakmile povrch karamelového krému ztuhne, naneste na něj poslední vrstvu této domácí cukrovinky, a to rozpuštěnou čokoládu. V pokojové teplotě nechejte zchladnout a zatuhnout a poté cukrovinku přesuňte do lednice, a to nejlépe do druhého dne. Před krájením na jednotlivé Snickers kostky ovšem plech z lednice vyndejte o chvilku dříve, aby čokoláda lehce změkla a při krájení se nelámala a nepraskala.

Před nanášením rozpuštěné čokolády na zpevněný karamelový krém se nenechte zmýlit. Povrch karamelového krému bude zpevněný, i když samotný karamelový krém bude ještě horký. Povrch krému tuhne poměrně rychle, ale karamel chladne velice pomalu.

nanesení rozpuštěné čokolády na zpevněný karamelový krém
zatuhnutí cukrovinky před krájením na Snickers kostky

Tipy

  • Arašídy můžete přidat i na povrch cukrovinky, na  čokoládovou polevu. Takto ozdobená Snickers kostka je pak cukrovinka, která zazáří například i na vánočním stole.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.