Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z jemného těsta a dvou nádivek upéct jednoduchý třívrstvý zákusek

Jak z jemného těsta a dvou nádivek upéct jednoduchý třívrstvý zákusek

Pouze tři jednoduché vrstvy stačí k upečení tohoto skvostného, barevně sladěného třívrstvého zákusku. Tedy zákusku z jemného těsta v první vrstvě a dvou vláčně jemných nádivek v druhé a třetí vrstvě. Kombinace pudinkově vláčné makové nádivky a jemně vyšlehané vaječné nádivky je v souznění s jemným těstem opravdu skvostným, jednoduše upečeným a barevně sladěných třívrstvým zákuskem.

Co je potřeba

Na první vrstvu z jemného těsta:

  • 250 g hladké mouky
  • 75 g krupicového cukru
  • 110 g změklé Hery
  • 2 vajíčka
  • 1 prášek do pečiva

Na druhou vrstvu z pudinkově vláčné makové nádivky:

  • 1 vanilkový pudinkový prášek
  • ½ l mléka
  • 30 g krupicového cukru
  • 2 balíčky hotové makové náplně
  • 1 tučná zakysaná smetana

Na třetí vrstvu z jemně vyšlehané vaječné nádivky:

  • 4 vajíčka
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 tučná zakysaná smetana
1

Pro tento jednoduchý třívrstvý zákusek je důležitá zejména jeho první vrstva, a to vrstva z jemného těsta, kterou jednoduše připravíte smícháním a propracováním veškerých, na jemné těsto potřebných surovin. Vypracované, vláčně jemné a nelepivé těsto následně vyválejte a v první vrstvě tohoto třívrstvého koláče přesuňte na plech s vyššími okraji. Plech spolu s jemným těstem pak dejte do lednice vychladit.

vypracování jemného těsta
2

Základem druhé vrstvy, tedy pudinkově vláčné makové nádivky je uvaření pudinku, a to klasickým pomalým vařením na mírném ohni, kdy spolu jednoduše za stálého míchaní povaříte mléko s cukrem a pudinkovým práškem.

povaření mléka, cukru a pudinkového prášku
3

Do horkého pudinku poté již mimo plotnu vmíchejte hotovou makovou náplň a vše vymíchejte do hladké pudinkově vláčné a plně makové nádivky.

vmíchání makové náplně do horkého pudinku
4

Částečně zchladlou makovou nádivku nakonec obohaťte tučnou zakysanou smetanou pokojové teploty.

Ještě teplou pudinkově vláčnou makovou nádivku naneste coby druhou vrstvu na vychlazené jemné těsto. Takto jednoduše připravené vložte do předehřáté trouby a při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 30 minut.

zjemnění pudinkově vláčné makové nádivky zakysanou smetanou
nanesení makové nádivky na jemné těsto
5

V průběhu pečení začněte s přípravou jemné vaječné nádivky, a to tím, že oddělíte vaječné žloutky od bílků. Žloutky utřete s moučkovým cukrem i zakysanou smetanou a z bílků vyšlehejte pevný sníh.

příprava jednoduché vaječné nádivky
6

Vyšlehaný pevný sníh pomalu a zlehka vmíchejte do žloutkové směsi a jednoduchá třetí vrstva zákusku je tím připravená.

přimíchání pevného sněhu z bílků do vaječné nádivky
7

Po uplynutí doby potřebné k pečení jemného těsta a makové nádivky, vyjměte plech z trouby a koláč přelijte třetí vrstvou, tedy jemně vyšlehanou vaječnou nádivkou. Vložte zpět do trouby a při stejné teplotě dopékejte dalších 20–30 minut, až vaječná nádivka lehce zpevní a zezlátne.

Upečený třívrstvý koláč nechejte na plechu zcela vychladnout, nejlépe i v lednici zatuhnout a poté jej nožem jednoduše nakrojte a tím přeměňte ve skvostný, barevně sladěný třívrstvý zákusek.

doplnění předpečeného koláče třetí vaječnou vrstvou

Tipy

  • Makovou náplň potřebnou do pudinkově vláčné makové nádivky tohoto třívrstvého zákusku můžete zcela jednoduše připravit i doma. Stačí, pokud v hrnci svaříte 200 g mletého máku s 200 ml mléka, osladíte 100 g moučkového cukru, vmícháte 100 g pikantní marmelády nebo švestkových povidel a provoníte 2 lžícemi rumu.
  • Je-li maková náplň řidší nebo ji chcete použít například jako náplň do makových buchet, jednoduše ji zahustěte lžící dětské krupice, kterou v hrnci s náplní krátce povaříte, nebo přidejte najemno nastrouhaný perník či mleté piškoty.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.