Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct cannelloni s ricottou a tuňákem | recept

04. Únor 2020

Cannelloni s ricottou a tuňákem | recept. Už dávno neplatí, že se těstoviny v našem jídelníčku objevují jen jako příloha k rajské omáčce (kolínka) nebo jako obligátní šunkofleky. V obchodech je záplava druhů všech možných těstovin rozličných tvarů a složení. Věděli jste, že údajně existuje 400 druhů těstovin? Opravdu čtyři sta, není to překlep. Těstovinová jídla se stala oblíbenou součástí jídelníčku v mnoha rodinách. Dnes můžete vyzkoušet recept, který pochází z italské kuchyně.

Co je potřeba

  • 450 g těstovinových trubiček
  • 250 g sýru Ricotta
  • 250 g okapaného konzervovaného tuňáka
  • hrst dobromysli nebo tymiánu (čerstvého)
  • máslo na vymazání zapékací misky 
  • 150 g parmezánu nebo Gran Moravie
  • několik čerstvých nebo konzervovaných rajčat
  • 200 ml sladké smetany
  • sůl
  • mletý černý pepř
1

Cannelloni jsou těstovinové trubičky. Budeme je plnit směsí ricotty s konzervovaným tuňákem a následně zapékat ve smetanové omáčce. Trubičky se nemusejí předvařovat, mohou se plnit suché. Aby změkly potřebují dostatek vody (omáčky). Dávám přednost krátkému povaření v osolené vodě, jen aby změkly. Těstoviny se sice hůře plní, ale lépe se odhadne množství tekutiny potřebné k zapečení.

2

Kelímek ricotty (250 g) ušlehejte se stejným množstvím okapaného konzervovaného tuňáka a dobromyslí nebo tymiánem podle chuti. Nezapomeňte osolit. Směs dobře vymícháte pomocí tyčového mixéru.

3

Studené těstoviny naplňte pomocí cukrářského pytlíku sýrovou směsí. Jednotlivé trubičky vyskládejte do zapékací misky, vyskládejte je těsně vedle sebe a v jedné vrstvě. Misku předem vymažte máslem.

4

Trubičky zasypte jemně strouhaným parmezánem. Parmezán lze nahradit sýrem Gran Moravia, s jiným to nebude mít tu pravou chuť. Sýr posypte mletým pepřem, nahoru položte plátky konzervovaných nebo čerstvých rajčat a vše zalijte smetanou.

5

Zapékejte při 200 °C asi 20 minut. Povrch lehce zhnědne a utvoří se kůrka. Pokrm se podává horký v zapékací míse, každý si naloží porci podle sebe. 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.