Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct květák s masem, paprikou a sýrem | recept

Jak zapéct květák s masem, paprikou a sýrem | recept. Dnešní předpis na zapečený květák je příjemnou změnou proti zažité úpravě této oblíbené zeleniny. Takto zpracovaný nemá obvyklou a pro někoho nepříjemnou chuť a v pokrmu připomíná rýži. Hotové jídlo se dá konzumovat teplé i studené, s přílohou i bez. Příprava není nijak složitá a následující návod vám poradí, jak na to.

Co je potřeba

  • polovina středně velkého květáku
  • 500 g hovězího masa
  • 1 - 2 cibule
  • 2 červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • lžíce rajského protlaku
  • plechovka loupaných krájených rajčat
  • 100 g sýru
  • 3 lžíce olivového oleje
1

Květák rozeberte na růžičky, důkladně omyjte, nechte okapat a syrový rozmixujte na kousky velké asi jako zrnka rýže.

2

V hlubší nádobě rozehřejte olivový olej a do horkého vložte připravenou květákovou drť. Promíchejte, okořeňte pepřem a lehce osolte. Smažte za občasného promíchání do poloměkka. Pak na chvilku odložte stranou.

3

V pánvi po květáku nasucho opražte hovězí mleté maso. Osolte a opepřete ho. Jakmile se „rozdrobí“ a opeče, přidejte drobně pokrájenou cibuli a česnek. Asi 5 minut společně promíchávejte.

4

Jako další krok je třeba přidat lžíci rajského protlaku, papriku nakrájenou na čtverečky a konzervu rajčat. V nezakryté pánvi vařte do té doby, než budou papriky měkké. Pak odstavte.

5

Masovou směs v pánvi promíchejte s předsmaženým květákem. Podle chuti dosolte a případně ještě přidejte pepř. 

6

Hmotu vyrovnejte do pekáčku, jehož dno jste pokryli malým množstvím smaženého květáku. Celý povrch zakryjte strouhaným sýrem podle vlastního výběru. Dobře chutná sýr balkánského typu, ale musíte počítat s tím, že bývá hodně slaný a ubrat sůl při přípravě. Zapečte při 250 °C, stačí krátce, jen aby se roztavil sýr.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.