Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept. Ve vývaru připravený, kořením provoněný a slaným sýrem zvýrazněný kuskus, jímž jsou naplněna a následně zapečena šťavnatá rajčata, je zárukou nejen příjemně lehkého, ale i nebývale chutného oběda se snadnou přípravou.

Co je potřeba

  • 4 velká rajčata
  • 80 g kuskusu
  • 160 ml horkého zeleninového vývaru
  • 50 g sýru Feta
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • pepř dle vlastní chuti
1

Ze všeho nejdříve nasypte do misky kuskus, osolte jej a zalijte horkým vývarem. Přiklopte pokličkou či talířkem a nechejte 5 minut bobtnat.

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept
2

Mezitím omyjte rajčata, seřízněte jim vršky a středy vydlabejte. Dužinu poté pokrájejte na malé kousky.

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept
3

Změklý a nabotnalý kuskus vsypte do větší mísy a promíchejte s nakrájenou dužinou rajčat, okořeňte bazalkou, tymiánem, solí i pepřem a zjemněte olejem.

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept
4

Nakonec přidejte najemno nastrouhaný sýr a promíchejte.

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept
5

Kuskusovou směsí následně plňte vydlabaná rajčata.

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept
6

Přesuňte je do vymazané zapékací mísy, přiklopte seříznutými vršky a v případě, že vám ještě zbyla kuskusová směs, rozložte ji do pekáčku vedle rajčat. Společně zapékejte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C) 35–40 minut.

Zapečená plněná rajčata si vychutnáte jako lehký teplý oběd či večeři, ovšem báječná jsou i zastudena coby zdravá svačinka například na výlet.

Jak zapéct rajčata plněná ochuceným kuskusem | recept

Tipy

  • Dětem můžete kuskusovou směs zjemnit mozzarellou přidanou místo slaného sýru, dospělým zvýraznit aromatickou nivou či pikantní čili papričkou nasekanou najemno, případně jiným pálivým kořením.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.