Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zavařit dýňové pyré | recept

Dýňové pyré | recept. Dýně se dá uskladnit v celku, zamrazit nebo také zavařit. Skvělou volbou je zavařené dýňové pyré, které využijete pro přípravu mnoha pokrmů a nebudete muset pokaždé péct či dusit malé množství dýně, což může být značně nehospodárné. Postup, jak zavařit dýňové pyré, naleznete v následujícím článku.

Co je potřeba

  • libovolné množství dýně
  • voda dle potřeby
  • plech vyložený pečicím papírem
  • čisté zavařovací skleničky a víčka
1

Pro výrobu dýňového pyré je možné využít téměř jakýkoliv druh dýně nebo jejich kombinaci. Velkou výhodou dýně hokkaidó je fakt, že se nemusí loupat, což Vám přípravu pyré značně usnadní. Máslová dýně zase obsahuje semínka pouze v malé části dužiny. Skvěle se hodí i velkoplodá dýně goliáš, která není vhodná ke skladování v celku, neboť se snadno zkazí.

2

Dýni oloupeme (případně omyjeme), odstraníme dužinu se semínky a nakrájíme ji na větší kousky. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C doměkka (zhruba 30–45 minut).

3

Následně upečenou dýni přendáme do mixéru, přilijeme potřebné množství vody a rozmixujeme ji dohladka. V případě potřeby je možné propasírovat pyré přes síto.

4

Vysterilizované a suché zavařovací skleničky naplníme připraveným pyré, zavíčkujeme je a zavaříme asi 15 minut při teplotě 80 °C. Potom skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout.

Dýňové pyré je možné využít k přípravě polévky, kaše, pečených i nepečených moučníků, dětských příkrmů apod.

  • Dýni lze místo pečení podusit v malém množství vody. Dýni poté můžeme rozmixovat ponorným mixérem. Další postup je stejný.
  • Do dýňového pyré určeného do slaných pokrmů lze přidat trochu soli. Naopak dýňové pyré pro přípravu moučníků a sladkých pokrmů ochuťte třeba mletou skořicí nebo dýňovým kořením.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…
Dýňové křížaly | recept. Dýňové křížaly mohou být chutnou a zdravou alternativou sladkých či slaných pochutin. Jejich příprava vyžaduje pouze dýn…
Dýňové noky | recept. Dýně Hokkaido je v kuchyni všestranně upotřebitelná. Na rozdíl od větších druhů má Hokkaido i přijatelnou velikost, takže se spo…