Co je potřeba

  • libovolné množství dýně
  • voda dle potřeby
  • plech vyložený pečicím papírem
  • čisté zavařovací skleničky a víčka
1

Pro výrobu dýňového pyré je možné využít téměř jakýkoliv druh dýně nebo jejich kombinaci. Velkou výhodou dýně hokkaidó je fakt, že se nemusí loupat, což Vám přípravu pyré značně usnadní. Máslová dýně zase obsahuje semínka pouze v malé části dužiny. Skvěle se hodí i velkoplodá dýně goliáš, která není vhodná ke skladování v celku, neboť se snadno zkazí.

2

Dýni oloupeme (případně omyjeme), odstraníme dužinu se semínky a nakrájíme ji na větší kousky. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při teplotě 180 °C doměkka (zhruba 30–45 minut).

3

Následně upečenou dýni přendáme do mixéru, přilijeme potřebné množství vody a rozmixujeme ji dohladka. V případě potřeby je možné propasírovat pyré přes síto.

4

Vysterilizované a suché zavařovací skleničky naplníme připraveným pyré, zavíčkujeme je a zavaříme asi 15 minut při teplotě 80 °C. Potom skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme je vychladnout.

Dýňové pyré je možné využít k přípravě polévky, kaše, pečených i nepečených moučníků, dětských příkrmů apod.

Tipy
  • Dýni lze místo pečení podusit v malém množství vody. Dýni poté můžeme rozmixovat ponorným mixérem. Další postup je stejný.
  • Do dýňového pyré určeného do slaných pokrmů lze přidat trochu soli. Naopak dýňové pyré pro přípravu moučníků a sladkých pokrmů ochuťte třeba mletou skořicí nebo dýňovým kořením.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)