Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zbavit ovoce či zeleninu pesticidů

06. Listopad 2019

Jak zbavit ovoce či zeleninu pesticidů | rady a tipy. Pokud nemáte možnost pěstovat si vlastní ovoce či zeleninu nebo nechcete kupovat bio produkty, pak se nejspíš v tom, co jste zakoupili, nachází zbytky pesticidů, které pouhým omytím pod tekoucí vodou neodstraníte. Přesto ale existují způsoby, jak se jich úplně zbavit, nebo alespoň redukovat jejich množství.

Co je potřeba

  • ocet
  • jedlá soda
  • voda
  • škrabka
1

Ovoce či zeleninu očistěte hned

Slupky, které byly vystaveny pesticidům, mají schopnost absorbovat tyto látky do sebe a přenášet je dál. Čím dříve tedy plody a zeleninu očistíte, tím lépe.

Teoreticky můžete sice všechny slupky oloupat, na druhou stranu právě ony mnohdy obsahují spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny. Ve snaze odstranit chemický postřik se tak připravíte o cenné živiny. Loupat však s klidným svědomím můžete kořenovou zeleninu.

2

Octová lázeň

Ideálním pomocníkem pro očištění je ocet. Nejdříve plodiny omyjte v teplé vodě, poté připravte 10% octovou lázeň a vše do ní ponořte na minimálně 15 minut. Poté plodiny opět pořádně umyjte, abyste je zbavili octového zápachu. Chuť by měla zůstat stejná.

Tento postup neaplikujte u hroznového vína, jahod a u lesního ovoce. Nejen, že by jejich jemná struktura umožnila proniknutí octu dovnitř a Vy už byste si pravděpodobně nepochutnali, ale samotná lázeň by způsobila rozmočení ovoce.

3

Jedlá soda

Nemáte-li zrovna po ruce ocet, klidně místo něj použijte jedlou sodu. Jeden šálek smíchejte s polovinou polévkové lžíce sody, promíchejte, a ovoce či zeleninu odmočte na 10 minut. Čím delší odmočení, tím účinnější redukce pesticidů. Na závěr opět důkladně opláchněte vodou.

4

Konzumace citrusů

Citronová nebo pomerančová kůra, která se přidává do receptů, by měla být samozřejmě také důkladně očištěna, v tomto případě lze dobu namáčení ještě o něco prodloužit. Nejlepším řešením je ale koupě bio plodů.

Diskuze k článku

Další zajímavé články