jaktak.cz

Jak se vyznat v zelených listových salátech – 1. díl | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Zelených listových salátů je na trhu doslova nepřeberné množství a je velice obtížné se v jednotlivých druzích zdravé zeleniny vyznat. Nevíme, jak který chutná, zda křupe, či je houževnatějšího charakteru a tím pádem ani nevíme, jak a k čemu se hodí. Následující série článků vám pomůže v orientaci alespoň v těch nejběžnějších druzích listových salátů.

 

Co je potřeba

V prvním díle této salátové série vás seznámíme se zřejmě nejoblíbenější sortou salátůtzv. křupavými saláty. Vyhledávané jsou zejména pro svou šťavnatost, nasládlou chuť a již zmiňovanou křupavost.

Velmi oblíbená křehká odrůda nejen pro výrazné křupnutí při zakousnutí, ale i pro svou šťavnatost a nasládlou chuť. Jeho listy tvoří uzavřenou, pevnější růžici, světle zelené barvy. K dispozici jsou i červené druhy s ještě více křehkými listy, avšak ne tak pevnou hlávkou jako zelená varieta.

Jak ho skladovat, uchovat a prodloužit trvanlivost?

Čerstvý ledový salát je na omak tvrdý a v lednici vydrží i více než týden, pokud ho zabalíte do folie. 

Jak s ním naložit?

Hodí se do veškerých salátových mixů a čerstvých salátů doplněných například lososem, kuřecím masem či tuňákem. Úžasný je do sendvičů, kterým dodá čerstvost, jelikož krásně křupne.

Římský salát je pravděpodobně nejstarší druh salátu. Pochutnávali si na něm již staří Římané, odtud tedy pramení jeho název. Salát tvoří podlouhlé hlávky se sytě zelenými širokými vnějšími listy, vnitřní jsou světle žluté. Má lehce nahořklou chuť, kterou způsobuje látka lactucin, jež dobře působí na trávení, uvolňuje křeče a zklidňuje nervy.

Jak ho skladovat, uchovat a prodloužit trvanlivost?

Římský salát není nutné zpracovat okamžitě, v plastovém sáčku a neomytý v lednici vydrží několik dní.

Jak s ním naložit?

Nejčastěji se využívá v syrovém stavu do salátů doplněný výraznějšími dresinky. Vynikající kombinace je s lososem, pomerančem nebo parmskou šunkou. Je nepostradatelnou součástí známého salátu Ceasar. Vnější zelené listy se mohou upravovat jako špenát.

Doslova borec mezi křupavými saláty. Jeho kadeřavé dělené listy vytvářejí volnou růžici, která může být zabarvena buď do sytě zelena (Crispy zelený – Lollo Biondo, někdy L.Bianco) či do červena (Crispy červený – Lollo Rosso). Zelená varianta má velice jemnou, nasládlou, ořechovou chuť, červená varianta je zase méně hořká. Salát bývá někdy nesprávně zařazen do rodu Cichorium (typ čekanka), nejspíše pro svoji nahořklou chuť. Ovšem řadí se mezi saláty typu locika – Lactuca.

Jak ho skladovat, uchovat a prodloužit trvanlivost?

Abyste si užili jeho křupavost, je dobré jej zpracovat v den nákupu, ovšem v uzavřeném sáčku nebo zabalený do vlhké utěrky do druhého dne v plné svěžesti a křupavosti s přehledem vydrží. Na zahradě ho můžete sklízet postupně, listy stále dorůstají. Čerstvý salát nesmí mít nahnědlou barvu v místě řezu.

Jak s ním naložit?

Po odříznutí spodní části se hlávka rozpadne na jednotlivé, stejně dlouhé a jakoby potrhané listy, což na oko vypadá úžasně. Tyto saláty jsou tedy ideální k ozvláštnění a ozdobení pokrmů či jako příloha. Díky své pestrosti a chuti jsou ale skvělé i do veškerých míchaných salátů, které získají na atraktivitě, připravíte-li je z obou barevných variet. Listy lollo salátů lze tepelně upravovat. Marinádu do lollo salátů přidávejte těsně před podáváním, listy rychle vadnou.

Odrůda římského salátu,vytvářející menší podlouhlé a pevné hlávky s měkčími venkovními listy. Ty jsou jemně „bublinkaté“. Křupe podobně jako ledový salát  a má neskutečně jemnou nasládlou chuť. Zelená odrůda je bohatá na hořčík, červená obsahuje větší množství karotenu. 

Jak ho skladovat, uchovat a prodloužit trvanlivost?

Jako u většiny křupavých kolegů je ideální zpracovat jej v den nákupu, ovšem tip na prodloužení trvanlivosti existuje – očištěné listy uložte do plastové krabičky vyložené zvlhčenou papírovou utěrkou. Krabičku nezavírejte víčkem, jen přikryjte rovněž vlhkou papírovou utěrkou.

Jak s ním naložit?

Little Gem je vhodný k osvěžení obložené bagety, vypadá dokonale na talíři jako obloha a úžasný je v míchaných salátech, kde si rozumí především s vajíčkem, rajčaty, sýry balkánského tipu či vypečenou slaninou. Má nízkou energetickou hodnotu a obsahuje hodně vody, proto se hodí při redukční dietě.

 Na závěr jen malé upozornění: myslete na to,že pro lepší vstřebatelnost vitamínů z listové zeleniny, je potřeba ji polít olejem.

https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-2-dil-rady-tipy.html

https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-3-dil-rady-tipy.html


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-se-vyznat-v-zelenych-listovych-salatech-1-dil-rady-tipy.html