Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit salát s vodním melounem a feta sýrem | recept na letní salát

Jak připravit salát s vodním melounem a feta sýrem | recept na letní salát. Křupavý Crispy salát promíchaný s několika lístky jemného polníčku, barevně oživený vodním melounem a chuťově vyšperkovaný feta sýrem, to je prostě sen letního pohoštění. A to jsem ani nemusela prozradit, že vše je  propojené úžasnou, jemně nasládlou zálivkou.

Co je potřeba

Uvedené množství je poměrně pro rotu vojáků.

Na salát:

  • 250–300 g salátu Salanova Crispy
  • 75 g polníčku
  • 750 g vodního melounu
  • 200 g feta sýru či balkánského sýru

Na zálivku:

  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml limetkové šťávy
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 5 plných lžic medu
  • 16 g hořčičných semínek
  • čerstvý hrubě mletý pepř – dle chuti
1

Ze všeho nejdříve na suché pánvi opražte hořčičná semínka, hezky dozlatova, a dejte stranou vystydnout.

2

V misce vidličkou prošlehejte olivový olej, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, med a dle chuti mletý pepř.

3

Crispy salát důkladně propláchněte studenou vodou, očistěte od případných povadlých lístků, osušte a nasekejte či  natrhejte na větší kusy. Je důležité, abyste salát co nejvíc osušili, voda odpuzuje z listů zálivku a zabraňuje kýženému vstřebání a prolnutí chutí.

4

Přidejte polníček a společně s Crispy salátem zlehka promíchejte.

5

Přidejte kostky melounu. Je samozřejmě lepší zvolit meloun bez pecek, ale z klasického je salát také dokonalý. Část pecek můžete namátkově odstranit a část jednoduše v salátu ponechat. Při konzumaci je nebudete absolutně vnímat. A co víc, černé pecky salát hezky barevně oživí.

6

Nyní přilijte řádně prošlehanou zálivku. Tu se salátem zlehka spojte. Nejlepším pomocníkem na promíchání jsou vaše ruce.

7

Nakonec přidejte na větší kousky nadrobený sýr,  orestovaná hořčičná semínka a máte hotovo.

8

Zdravé chroupání podávejte nejlépe ihned, dokud jsou listy salátu čerstvé, nepovadlé. Pokud se Vám okamžité servírování nepodaří, nezoufejte, salát jen nebude tak vzhledově unikátní, chuťově bude ale stále dokonalý. Navíc zálivka bude příjemně naředěná šťávou z melounu, a to vůbec není od věci.

Salát můžete doplnit i nasucho opraženými oříšky, nejlépe v tomto případě ladí piniové.  Pokud máte rádi, zvýrazněte salát špetkou čili.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.