jaktak.cz

Jak ozdobit vajíčko voskovým reliéfem | návod

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak ozdobit vajíčko voskovým reliéfem | návod. Voskový reliéf je původní technika zdobení českých velikonočních kraslic. Původně se používaly bílé ornamenty na barevném (nejčastěji červeném) podkladě, ale dnes si můžete vytvořit i spoustu jiných barevných kombinací...

Co je potřeba

barevné voskovky

kousek včelího vosku

špendlík s kulatou hlavičkou

špejle

kahan

čajová svíčka

kousek gázy

vyfouknuté vajíčko

Krok 1

Příprava

Vyfouknuté vajíčko (bílé nebo libovolně obarvené) odmastíme v jarové vodě a zbavíme ho červeného razítka (houbičkou a tekutým pískem). Do kahanu (nebo např. ohnuté lžíce zapíchnuté v oazisu) dáme rozehřát kousek barevné voskovky a malý kousek včelího vosku. Tak získáme rovnoměrně vláčnou, nehrudkující směs, ideální k malování. Špendlík opatrně zapíchneme do špejle.

Krok 2

Nanášení barvy

Špendlík namočíme do vosku a rychle vyrobíme jeden tah na skořápce vajíčka. Musíme pracovat rychle, protože vosk brzy tuhne. Jedno namočení nám vystačí právě pouze na jeden tah. Vzor může být jakýkoli, ale nejčastěji se používají různé kombinace kapek, půlhvězdiček, půlkruhů, copánků, ratolestí nebo věnečků. Inspiraci najdete například na velikonočních pohledech. Barevnými obrázky postupně pokrýváme celé vajíčko.

Krok 3

Více barev

Jestliže chceme mít vzor vícebarevný, připravíme si najednou více barev. Skvělou vychytávkou jsou kalíšky od čajových svíček – v každém kalíšku rozpustíte jednu barvu a pak už je opatrně (nejlépe s pomocí pinzety) předáváte na kahan. Vícebarevný vzor je ale nutné předem dobře rozmyslet.

Krok 4

Finále

A je hotovo. Voskový reliéf je o poznání jednodušší než např. vosková batika. Nic se tu nebarví ani nestírá. Kousek gázy ale přece jenom doporučuji mít po ruce. V případě, že uděláte chybu, stačí inkriminovaný kousek vosku nahřát nad svíčkou a setřít dolů.

Zajímavé vzory docílíte i použitím seříznutého husího brku (tzv. kotejše) nebo vypsaného kuličkového pera.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ozdobit-vajicko-voskovym-reliefem-navod.html