Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na volby - komunální volby 2014 | rady

Jak na volby - komunální volby 2014 | rady

Jak na volby - komunální volby 2014 | rady. Komunální volby 2014 (volby do obecních zastupitelstev 2014) se uskuteční v pátek 10. a sobotu 11. října 2014. Termín komunálních voleb 2014 vyhlásil prezident Miloš Zeman. Komunální volby 2014 rozhodnou, kdo bude spravovat vaši obec nebo město. Nepodceňujte proto svůj volební hlas. V komunálních volbách 2014 máte možnost vyjádřit spokojenost se současným vedením radnice a potvrdit nebo zvolit nového starostu nebo primátora. Společně s komunálními volbami proběhnou i volby do Senátu. Zde je praktický návod, jak úspěšně vyplnit volební lístky, aby váš hlas nepropadl.

Co je potřeba

volební hlasovací lístky všeobecné volby do zastupitelstev obcí 2014
občanský průkaz

1

Hlasovací lístky pro komunální volby 2014 obdrží do poštovní schránky každý oprávněný volič nejpozději 3 dny před konáním voleb (do úterý 7. října 2014). Starosta obce zajistí, aby hlasovací lístky byly ve schránkách včas. Není-li v obci starosta, zajistí to místostarosta nebo ředitel krajského úřadu. V záhlaví volebního lístku musí být uveden název obce a počet členů zastupitelstva. Pokud volič hlasovací lístky neobdrží, získá je ve volební místnosti. Ve statutárních městech (např. Ostrava, Pardubice atd.) rozdělených do městských částí voliči pro komunální volby 2014 obdrží hned dva hlasovací lístky: pro magistrát města a pro radnici městské části.

2

Kdy a kde volit: O termínu a místě konání komunálních voleb 2014 (voleb do obecních zastupitelstev) informuje občany starosta způsobem v místě obvyklém. Měl by tak učinit do čtvrtku 25. září 2014. Zároveň oznámí, na kterých adresách se nacházejí volební místnosti (školy, obecní úřady apod.).

3

V podzimních komunálních volbách 2014 voliči vyberou více než 62.000 zastupitelů. Většinu tvoří nezávislí kandidáti, ODS obhajuje přibližně 5.200 křesel, ČSSD pak 4.700 a KDU-ČSL asi 3.900, dále pak více než 3.000 křesel se bude snažit obhájit TOP 09 a Starostové a KSČM. Pro komunální volby 2014 platí, že volič může dát svůj hlas politické straně nebo kandidátům 3 povolenými způsoby: A: Označí jen 1 politickou stranu, hnutí nebo uskupení: A to KŘÍŽKEM ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany. Tímto způsobem volič dá hlas všem kandidátům této volební strany, a to v takovém pořadí, jaký sama strana navrhla. Označíte-li ale více politických stran, váš hlas je neplatný! B: Označit lze také jen konkrétní kandidáty. KŘÍŽKEM zaškrtněte čtvereček před jménem Vámi vybraného kandidáta. Kandidáti přitom mohou být z jakékoli politické strany, můžete tedy volit napříč stranami. Maximálně ale můžete označit jen tolik kandidátů, kolik má zastupitelstvo členů. Označíte-li více kandidátů, váš hlas je neplatný! C: Kombinovat oba způsoby: Tzn. Že KŘÍŽKEM označíte 1 volební stranu a dále pak z jiných politických stran konkrétní kandidáty. Jak se takový váš hlas pro komunální volby 2014 započte? Následovně: Hlasy získají nejprve označení kandidáti jiných politických stran. Z označené politické strany pak jen tolik kandidátů získá váš hlas, kolik jich zbývá do voleného počtu zastupitelů.

4

Kdy je dále Váš hlas neplatný? Pro komunální volby 2014 platí, že budete-li místo KŘÍŽKOVÁNÍ kroužkovat, volební hlas je neplatný. Neplatným volebním lístkem se stane i ten, na kterém nebyla označena ani volební stana, ani žádný kandidát. Neplatný je hlas, pokud jste označili více než 1 volební stranu. Pokud jste označili více kandidátů, než jaký je počet volitelných zastupitelů, rovněž je hlas neplatný! Hlasovací lístek musí být vložen do úřední obálky (to je jiná obálka, než ve které dorazily hlasovací lístky), pokud není, je lístek neplatný. Volební hlas je neplatný také tehdy, je-li volební lístek natržen nebo poškozen. Pokud se vám omylem stane, že volební lístek pro komunální volby 2014 přetrhnete, vyžádejte si u volební komise nový.

5

V komunálních volbách 2014, stejně jako v kterýchkoli jiných volbách, hlasujete tak, že po odchodu z prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků vložíte úřední obálku se svým hlasovacím lístkem před okrskovou volební komisí do volební schránky, chcete-li volební urny.

Tipy

V komunálních volbách 2014 volíte zastupitelstvo obce (popř. městské části a magistrátu města). Zastupitelé jsou voleni na 4 roky, tedy do roku 2018. Zastupitelstvo obce má takový počet členů, kolik je uvedeno v záhlaví hlasovacího lístku.

Dobrý příklad, jak volit v menší obci, uvedl kandidát na starostu obce Libčice Jiří Sochor: Zastupitelstvo obce má 15 členů.

  • Chci hlasovat pro celou kandidátku:
    V tom případě stačí zaškrtnout horní křížek u jména kandidujícího subjektu. Je to úplně stejné, jako kdybyste zaškrtli všech 15 jmen na této kandidátce
  • Chci hlasovat pro kandidátku, ale líbí se mi lidé i z jiných stran:
    V tom případě zaškrtnete horní křížek u jména kandidujícího subjektu a můžete zaškrtnout ještě 15 křížků z dalších stran. Co to ale znamená? "Pokud je Vám sympatický program strany a jsou Vám sympatičtí i lidé na jedné kandidátce, zvažte, jestli opravdu chcete škrtat i jinde – nedáváte totiž ani tak hlas konkrétnímu člověku odjinud, jako spíš celé straně respektive její jedničce. A zároveň té svojí oblíbené hlasy ubíráte," vysvětluje Jiří Sochor.
  • Chci hlasovat pro 15 různých lidí odevšad:
    "V tom případě zaškrtnete 15 křížků u lidí, kteří se vám na kandidátkách líbí. Pokud hlasujete pro jednotlivé lidi, nedáváte totiž ani tak hlas konkrétnímu člověku, jako spíš celé straně respektive její jedničce," vysvětluje Jiří Sochor.
  • Chci hlasovat pro jednu stranu a ještě v ní někomu dát preferenční hlas:
    "To bohužel nejde. Poku zaškrtnete křížek u jména celé strany a zároveň budete škrtat další jména pouze v rámci této jedné strany, pak se k těmto křížkům nepřihlíží," odpovídá.

Varování

Voličský průkaz se pro komunální volby 2014 nevydává! Pro komunální volby 2014 platí, že nelze volit mimo svůj volební okrsek. O vydání voličského průkazu ale můžete požádat, pokud budete mimo svůj volební okrsek volit do Senátu Parlamentu ČR. O vydání voličského průkazu může volič požádat: buď zasláním písemné žádosti, nebo v elektronické podobě s elektronickým podpisem, nebo prostřednictvím datové schránky, anebo osobně na radnici.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.