Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct medové bochánky a srdíčka | recept

14. Listopad 2019

Mám je raději než obyčejné perníčky, a proto pro mě na vánočním stole nesmí chybět. Ano, řeč je o medových bocháncích a srdíčkách, které dělávám před vánočními svátky každý rok. Z mouky, vajec, cukru a másla vypracuji jednoduché hladké těsto. A nesmí chybět samozřejmě dobrý med. Medové bochánky zdobím mandlemi, srdíčka slepuji povidly a zdobím čokoládou. Krásné drobné vánoční cukroví potěší na srdci i na jazyku.

Co je potřeba

  • 500 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 200 g cukr krystal
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • mandle na ozdobu
  • vejce na potření
1

Jako první krok volím vždy loupání mandlí. A to tak že, mandle spaříme, to znamená, že je zalijeme vařící vodou a chvíli necháme louhovat. Scedíme vodu a postupně mandle zbavíme šlupek. A protože to je pro mne dost nezáživná činnost, dělám ji u televize. Loupání mandlí jde pak od ruky.

2

V rendlíku si rozpustíme dobré máslo s medem. Do větší mísy si nachystáme nejprve sypké suroviny, tedy hladkou mouku se sodou a kypřicím práškem, přidáme cukr krystal. Nakonec do mísy rozklepneme tři vejce.

3

Po vychladnutí másla s medem v rendlíku všechny přichystané suroviny na cukroví spojíme. Vypracujeme z nich hladké těsto, se kterým můžeme pracovat hned dále. Můžeme si udělat medové bochánky s mandlemi. Nebo medová srdíčka s čokoládou. Anebo si těsto rozdělit a udělat oba tvary.

4

Aby byly všechny medové bochánky stejně velké, udělám si z těsta nejprve váleček. Z válečku si pak nakrájím malé kostky. Počet kostek bude bude odpovídat počtu bochánků na našem vánočním stole. Pečeme drobné vánoční cukroví, a proto kostky nekrájíme příliš veliké.

5

Plech vyložíme pečicím papírem. Z kostiček uděláme kuličky v ruce. Každou kuličku potřeme rozšlehaným vajíčkem a dozdobíme polovičkou mandle. Každý kousek pokládáme na plech.

6

Pokud nechceme mít na vánočním stole jen medové bochánky, můžeme těsto rozválet a vykrojit z něj za pomoci vykrajovátek na cukroví malá srdíčka. Stejně jako jsem to udělala já, podívejte se na fotografii vykrajovaných tvarů. Dáme péct do předehřáté trouby.

7

Srdíčka po upečení slepuji domácími povidly a namáčím z poloviny do čokolády. Vypadají pak takto (viz obrázek). V oblibě mám švestková povidla (viz recept na švestková povidla), ale s domácími jablečnými povidly (viz recept na jablečná povidla) nebo hruškovými povidly (viz videorecept na hrušková povidla) chutnají také výborně.

Autor: Marketa Kralova | Zobrazit autorská práva

Fotografie k receptu na medové bochánky a srdíčka: autorka

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na příprav…
Kokosové sušenky | recept. Recept na tyto sušenky pochází z mojí sbírky receptů (otištěných v časopisu) z padesátých let. Tehdy se sušenky po upe…