Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na gomasio – sezamovou sůl | recept

Jak na gomasio | recept. Gomasio je zdravé ochucovadlo vyrobené nejčastěji ze sezamových semínek a mořské soli, jež pochází z Japonska a má i léčebné účinky. Díky semínkům obsahuje velké množství minerálů, především vápníku a železa a vitaminů skupiny B. Pomáhá při únavě, bolestech, migréně, posiluje imunitní systém a podporuje trávení. Díky speciálnímu postupu přípravy je sůl navázána na sezamový olej a tudíž je zdravější. Správně připravené gomasio (čteme „gomašo“) není slané a je vhodné k dochucení salátů, rýže, polévek a všude tam, kde nás napadne. Pojďme si spolu připravit gomasio.

Co je potřeba

  • 6 polévkových lžic sezamových semínek (lze použít i lněná či dýňová)
  • 1 čajová lžička kvalitní mořské soli
  • pánev, dřevěná vařečka, třecí miska suribachi (speciální miska z Japonska) nebo klasický hmoždíř či mlýnek na kávu, případně mixér
1

Gomasio lze připravit v různém poměru, a to v závislosti na ročním období (v zimě více soli), věku a zdravotním stavu. Obvyklý poměr se pohybuje od 14:1 až 22:1 (semínka k soli). Pro dospělého zdravého člověka se používá poměr 18 dílů semínka : 1 dílu soli, pro děti a starší lidi poměry od 19:1 až 22:1. Tento recept je v poměru 18:1.

2

Postup přípravy gomasia:

Semínka propláchneme a opražíme na předehřáté pánvi. Plamen volíme spíše mírný. Stále mícháme dřevěnou vařečkou, dokud nezačnou semena praskat. Pokud lze semínko lehce rozmáznout mezi prsty, máme upraženo. Vysypeme do misky a necháme trošku vychladnout.

3

Teď si na pánvi lehce opražíme sůl, aby se zbavila vlhkosti. Mícháme tak dlouho, dokud se nevytratí pach soli, pak sůl přesypeme do třecí misky nebo mlýnku (mixéru) a třeme ji do jemna. Přidáme opražený sezam a krouživými pohyby roztíráme. Asi 80 % semínek by mělo být rozetřených, zbytek v celku. Dbáme na to, aby nám obě přísady nevychladly – při roztírání by měly být teplé, aby se každá částečka soli obalila olejem ze semínek.

4

Máme hotovo. Sezamovou sůl přesypeme do skleničky s víčkem a uchováváme v chladničce. Vydrží maximálně 14 dní.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit dýňové zelí | recept
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…