Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na houbové placičky s bílou omáčkou | recept

Houbové placičky s bílou omáčkou | recept. Letos nám příroda chce vynahradit loňskou neúrodu hub a houby na některých místech rostou poměrně hojně. Jestliže patříte ke šťastlivcům a bydlíte v místech, kde pršelo a hub je dost, zkuste recept ze staročeské kuchyně. Je o něco pracnější než klasická houbová omáčka, ale chutná výborně. Dokonce jí jedí i odpírači houbových plátků v jídlech.

Co je potřeba

Houbové placičky:

  • 500 g čerstvých hub
  • 140 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • nať petržele nebo celeru
  • sůl
  • pepř
  • tuk na opečení

Na omáčku:

  • 0,5 l vývaru
  • 100 g másla
  • hladká mouka
  • sůl
  • několik lžic zakysané smetany
1

Nasbíráme si houby. Nejlepší jídlo uvaříme ze směsi různých druhů. Nehodí se snad pouze lišky, ty jsou příliš tuhé, a proto přidáme jen několik kousků na ovonění. Vhodné jsou bedly, růžovky, holubinky, hřiby, křemenáče atd.

2

Houby očistíme, vykrájíme červivá a okousaná místa a nakrájíme na kousky. Pokrájené houby vložíme na pánev, lehce zastříkneme vodou a vydusíme všechnu vodu. Houby musíme zpočátku míchat, aby se nepřipálily.

3

Po vydušení vody, kterou houby obsahují, se obsah pánve zmenší asi na polovinu. Necháme houby vychladnout. Do vychladlých hub přidáme vejce, mouku, pepř, sůl a nať. Celerová nať je výraznější než petržel, zvolte si druh podle chuťových preferencí.

4

Všechny suroviny vařečkou promíchejte. Vznikne těsto o něco hustější než těsto na bramboráky. Lžící namočenou ve vodě odebírejte připravené těsto z hub a vkládejte jej do rozpáleného oleje nebo sádla. Houbové placičky opečte z obou stran.

5

Na omáčku si připravíme jíšku z másla a hladké mouky. Opražíme ji dožluta. Opraženou máslovou jíšku zalijeme vývarem nebo vodou, osolíme a povaříme. Nakonec do ní vmícháme několik lžic zakysané smetany. Smetanu přidáváme po částečném vychladnutí omáčky, aby se nesrazila.

6

Připravenou bílou omáčku s houbovými placičkami podáváme s kynutým knedlíkem. Přeji dobré chutnání!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.