Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na karbanátky s cuketou a sýrem? Oceníte rychlost i šťavnatou plnou chuť

17. Srpen 2025

I lidé, kteří nemají příliš v lásce cuketu, si náramně pochutnají na této masově-zeleninové dobrotě. Cuketa udělá svou výbornou službu i tady, stejně jako to umí u sladkých moučníků. Dodá karbanátkům šťavnatost, křehkost, lehkost a v kombinaci se sýrem má pak celek skutečně výbornou chuť. Jestli je vyzkoušíte, nebudete litovat a jistě se stanou vaší oblíbenou rodinnou pochoutkou. Dokonce se vyplatí si kvůli ní nastrouhanou cuketu zavařit, abyste si je mohli připravit i v průběhu zimy.

Co je potřeba

U tohoto receptu oceníte i jednoduchost a potřebu jen několika základních surovin. Pro pětičlennou rodinu s menšími dětmi na 2 obědy budete potřebovat:

  • 2 balíčky mletého masa (většinou v balení po 400 nebo 450 g, nejlépe mix hovězí a vepřové)
  • 1 středně velkou cuketu
  • 3 vajíčka
  • 3 stroužky česneku (kvůli dětem můžete zcela vynechat)
  • 150 g tvrdého sýru, může být i uzený
  • Sůl
  • Pepř (opět můžete vynechat)
  • Špetku strouhanky + cca 150 g na obalení
  • Můžete použít i nasekanou petrželovou nať na probarvení

Postup

Do větší mísy vložíme mleté maso. Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme ji k masu a promícháme. Do směsi nastrouháme bloček tvrdého sýru, přidáme vajíčka, česnek, koření a sůl.

Vše řádně promícháme, a pokud je směs řídká, můžeme přidat strouhanku + vmícháme nasekanou petrželovou nať. Nakonec ochutnáme a příp. dosolíme. Soli ale není potřeba mnoho, už sýr sám o sobě je slaný.

Jakmile máme směs připravenou, tvarujeme z ní namočenou rukou kuličky, které hned rozmáčkneme na placku. Vložíme do strouhanky, obalíme a odkládáme bokem.

Nakonec rozehřejeme v hlubší pánvi či hrnci olej a karbanátky v něm smažíme z obou stran dozlatova.

Tipy

Pokud si děláte těsta více na dva obědy, je na vás, zda si karbanátky uděláte při „jednom nepořádku“, nebo je budete chtít čerstvé a druhý den si je připravíte těsně před jídlem. Pokud smažení odložíte na další den, je potřeba počítat s tím, že cuketa pustí vodu, kterou lze buď slít, anebo je potřeba ji do těsta vmíchat a těsto zahustit přidáním strouhanky.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat kuře à la bažant | recept
Jak udělat kuře à la bažant | recept
Kuře à la bažant, recept. Kuře připravené na způsob bažanta – kuře à la bažant – je tradiční recept. Proč se stále drží na špici kuřecích předpisů? Pr…
Jak udělat kuře Marengo | recept
Jak udělat kuře Marengo | recept
Recept na kuře Marengo. Kuře Marengo patří do klasického fondu světové kuchyně. Najdeme je na jídelníčku většiny hotelových restaurací a v receptářích…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.