Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na marinované grilované cuketové plátky | recept

Jak na marinované grilované cuketové plátky | recept

Jak na marinované grilované cuketové plátky | recept. Dozlatova opečené kousky cuket jsou samy o sobě velmi příjemným, šťavnatým a chuťově jemným doplňkem k často výrazně kořeněnému grilovanému masu. Ovšem díky marinádě, v níž se pojí ostré, slané i sladké chutě dokážete z cukety vytvořit jedinečnou delikatesu, kterou si rádi vychutnáte i jen tak samostatně, například s rozpečenou bagetou.

Co je potřeba

  • 1000 g mladých menších cuket
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2–3 lžíce tekutého medu
  • 5 stroužků česneku
1

V malé misce prošlehejte olej, sójovou omáčku, med a prolisovaný česnek.

Jak na marinované grilované cuketové plátky | recept
2

Cukety omyjte, osušte, odkrojte konce a podélně nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm.

Jak na marinované grilované cuketové plátky | recept
3

Plátky cuket poté potřete marinádou, uložte do vhodné nádoby a přiklopte buď víkem či fólií. Takto nechejte v chladu do druhého dne marinovat, přičemž během té doby cuketové plátky v marinádě alespoň jednou přeskládejte.

Jak na marinované grilované cuketové plátky | recept
4

Následně cukety vyjměte a ogrilujte na grilu, grilovací pánvi či je rozložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby zapnuté na funkci gril. Na horním roštu je pečte při 230–250 ˚C přibližně 20 minut, dokud se na povrchu nezačnou tvořit tmavé puchýřky.

V průběhu pečení plátky cuket potírejte zbylou marinádou, které je nyní více, jelikož cuketa uvolnila svou šťávu.

Před servírováním posypte například nasekanými čerstvými bylinkami, říznou jarní cibulkou, nasekanou čili papričkou či lehce opraženými oříšky.

Jak na marinované grilované cuketové plátky | recept

Tipy

  • Oceníte-li pikantnější chutě, můžete do marinády přidat i najemno nasekanou čili papričku.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.