Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na měkké ovesné tyčinky ze sušených datlí | recept

Jak na měkké ovesné tyčinky ze sušených datlí | recept. Měkké, šťavnaté, sladce voňavé a v chuti netradiční. Tyčinky, které jsou ke vší své dokonalosti ještě k tomu zdravé. O právě takové se postarají máslem zjemněné a medem oslazené pražené vločky, které jsou jedinečným základem pro následně zakomponované sušené datle, v tomto případě delikátně zvláčněné černým čajem.

Co je potřeba

  • 1 sáček černého čaje
  • 300 ml vařící vody na zalití čaje
  • 200 g vypeckovaných sušených datlí
  • 200 g ovesných vloček
  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vajíčka
  • ½ lžičky prášku do pečiva
1

Sušené datle alespoň hodinu předem zalijte horkým černým čajem. Zajistíte tím jejich zvláčnění a změknutí.

2

V mezidobí na suché pánvi zlehka opražte vločky.

3

Ihned po opražení je přesypte do mísy, a ještě teplé je přelijte rozpuštěným máslem, promíchejte a nechejte chladnout.

4

Vychladlé vločky oslaďte medem i vanilkovým cukrem a současně do mísy přidejte i vajíčka s práškem do pečiva. Důkladně vše promíchejte.

5

Nakonec směs obohaťte o slité a nadrobno nakrájené datle.

6

Poměrně lepkavou hmotu vtlačte (upěchujte) do pečicím papírem vyložené formy, jejíž velikost zvolte dle toho, jak chcete mít tyčinky vysoké.

Vzhledem k jejich šťavnatosti a měkčí konzistenci doporučuji tyčinky upéct spíše silnější, vyšší.

Formu vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při 160 ˚C (horkovzdušná trouba 140 ˚C) 25–30 minut. Po vytažení nechejte upečený plát zcela vychladnout a teprve poté krájejte na tyčinky.

  • Přidaný med můžete nahradit datlovým sirupem, který chuť upečených tyčinek dokonale podtrhne. K doslazení ale dobře poslouží i kukuřičný či čekankový sirup.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.