Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na netradiční japonské vejce | recept

Jak na netradiční japonské vejce | recept. Pro nás netradiční a jiné, pro asijskou kuchyni typické a osvědčené. A jedno takové typické spojení se osvědčí i v tomto receptu. S pomocí výrazných slaných a sladkokyselých asijských omáček totiž z obyčejných vajíček připravíte předkrm, který se u nás jen tak nevidí, ale věřte, že ohromí.

Co je potřeba

  • 2 natvrdo uvařená vajíčka
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml vody
  • 25 ml sójové omáčky
  • 25 ml sladké sójové omáčky
  • 1 lžíci rybí omáčky (lze i ústřicová)
  • 2 lžíce rýžového vína Mirin (lze i sladké bílé víno)
1

Oloupaná vajíčka vložte do uzavíratelného sáčku se zipovým uzávěrem. Nevadí, jestliže žádný nemáte, stejně dobře poslouží jakýkoli jiný, uzavřete ho vytvořením uzlu.

2

Přisypte k nim očištěný, na plátky nakrájený zázvor a nasekaný česnek.

3

Obsah sáčku pak zalijte veškerými tekutinami. Tedy vodou, sójovou omáčkou (klasickou i sladkou) a přidejte patřičné množství rybí omáčky a rýžového vína.

4

Těsně nad vajíčky dobře uzavřete, obsah promíchejte a sáček uložte cca na 12 hodin do lednice. Během té doby sáček párkrát proklepejte, pootáčejte, aby se marináda promísila.

Následně vajíčka vyjměte z nálevu, rozkrojte je na půlky a servírujte jako předkrm s kouskem pečiva a zelenou cibulkou či nasekanou čili papričkou. Máte-li doma balzamikovou redukci, vřele doporučuji před servírováním vajíčka redukcí jemně pokapat.

Marinádu můžete pro větší pikantnost doplnit jednou drobně nasekanou čili papričkou nebo méně výraznou, ale chuťově dokonalou jarní cibulkou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.