Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na netradiční japonské vejce | recept

Jak na netradiční japonské vejce | recept

Jak na netradiční japonské vejce | recept. Pro nás netradiční a jiné, pro asijskou kuchyni typické a osvědčené. A jedno takové typické spojení se osvědčí i v tomto receptu. S pomocí výrazných slaných a sladkokyselých asijských omáček totiž z obyčejných vajíček připravíte předkrm, který se u nás jen tak nevidí, ale věřte, že ohromí.

Co je potřeba

  • 2 natvrdo uvařená vajíčka
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml vody
  • 25 ml sójové omáčky
  • 25 ml sladké sójové omáčky
  • 1 lžíci rybí omáčky (lze i ústřicová)
  • 2 lžíce rýžového vína Mirin (lze i sladké bílé víno)
1

Oloupaná vajíčka vložte do uzavíratelného sáčku se zipovým uzávěrem. Nevadí, jestliže žádný nemáte, stejně dobře poslouží jakýkoli jiný, uzavřete ho vytvořením uzlu.

Jak na netradiční japonské vejce | recept
2

Přisypte k nim očištěný, na plátky nakrájený zázvor a nasekaný česnek.

Jak na netradiční japonské vejce | recept
3

Obsah sáčku pak zalijte veškerými tekutinami. Tedy vodou, sójovou omáčkou (klasickou i sladkou) a přidejte patřičné množství rybí omáčky a rýžového vína.

Jak na netradiční japonské vejce | recept
4

Těsně nad vajíčky dobře uzavřete, obsah promíchejte a sáček uložte cca na 12 hodin do lednice. Během té doby sáček párkrát proklepejte, pootáčejte, aby se marináda promísila.

Následně vajíčka vyjměte z nálevu, rozkrojte je na půlky a servírujte jako předkrm s kouskem pečiva a zelenou cibulkou či nasekanou čili papričkou. Máte-li doma balzamikovou redukci, vřele doporučuji před servírováním vajíčka redukcí jemně pokapat.

Jak na netradiční japonské vejce | recept

Tipy

Marinádu můžete pro větší pikantnost doplnit jednou drobně nasekanou čili papričkou nebo méně výraznou, ale chuťově dokonalou jarní cibulkou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit marinovaná vejce | recept
Jak připravit marinovaná vejce | recept
Marinovaná vejce | recept. Natvrdo vařená vejce v pikantním nálevu mají prý původ v Anglii, kde se podávají v hospůdkách k pivu. V naší rodině se tato…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.