Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na slané vaječné muffiny se sýrem, špenátem a sušenými rajčaty | recept

Jak na slané vaječné muffiny se sýrem, špenátem a sušenými rajčaty | recept. Kupa vajec, sýra, zeleniny, a přitom ani trocha sypké bílé suroviny. Ano, tyto skvostné vaječné muffiny jsou bez mouky. Tedy příjemně lehké a díky svěže zelenému špenátu v kontrastu s červenými sušenými rajčaty i na pohled lákavé. Navíc překvapí svou výraznou chutí dosaženou přidaným tučným sýrem a již zmíněnými sušenými rajčaty.

Co je potřeba

Z uvedeného množství připravíte 12 nižších muffinů

  • 6 velkých vajíček
  • 100–150 g mraženého listového špenátu
  • 80 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 100 g tučného sýru typu čedar či gouda (pro slanější verzi můžete sýr zkombinovat s fetou či balkánským sýrem)
  • sůl a pepř dle vlastní chuti
1

Špenát nechejte v pokojové teplotě rozmrazit a poté jej opravdu důkladně vyždímejte. Přebytečná voda totiž těsto příliš naředí.

Následně vody zbavený špenát nakrájejte na menší kousky, rovněž tak nakrájejte i okapaná sušená rajčata a sýr nastrouhejte najemno.

2

Vajíčka v míse našlehejte vidličkou do pěny.

3

Poté je promíchejte s připraveným špenátem, rajčaty a sýrem. Směs osolte a opepřete.

4

Formičky na muffiny buď vyložte papírovým košíčkem používaným pro klasické sladké muffiny, nebo je vytřete olejem (u silikonových nemusíte ani jedno) a ochucenou vaječnou směs do nich rovnoměrně rozdělte.

5

Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) 25–30 minut do zezlátnutí.

Po upečení nechejte muffiny jemně zchladnout, abyste je pohodlně z formiček vyndali a poté si je vychutnejte buď ještě teplé či studené. Výtečné jsou tak i tak.

Celkovou chuť a výraznost úžasně doplní stroužek či dva prolisovaného česneku.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.