Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na slaný koláč s mangoldem, vejci a ricottou | recept

Slaný koláč s mangoldem | recept. Slaný koláč, neboli Torta pasqualina, pochází z Itálie, konkrétně z oblasti Ligurie, a jeho historie sahá až do 16. stolení. Připravuje se s rozličnými náplněmi, většinou se špenátem, sýrem a vejci, ale i nasladko. Je to tradiční pokrm pro období svatého týdne Velikonoc. Oblíbený je také v Jižní Americe, a právě odtamtud pochází tento recept s mangoldem, vařenými vejci, ricottou a červenou paprikou.

Co je potřeba

Na těsto (lze použít i listové těsto):

500 g hladké mouky

1 lžička mořské soli

50 ml olivového oleje extra virgin

250 ml velmi studené vody (těsto bude křupavější)

Na náplň:

500 g mangoldu

1 červená paprika

1 cibule

3/4 hrnku rýže

250 g sýra ricotta

6 vajec

3 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

sůl, paprika, muškátový oříšek, čerstvě mletý pepř

1

Nejdříve uvaříme rýži klasickým způsobem a 4 vejce uvaříme natvrdo.

2

Připravíme si těsto: v míse smícháme mouku, sůl, olej a studenou vodu, a ručně zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáme vodu. Těsto rozdělíme na 2 části – na velkou, kterou vyložíme dno a stěny formy, a menší na pokrytí koláče.

3

Na náplň: mangold omyjeme, odstraníme tuhé bílé části a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli a papriku nakrájíme na kostičky, česnek na plátky. Na oleji orestujeme cibulku, přidáme papriku a česnek a chvíli mícháme. Pak přidáme mangold, osolíme a necháme chvíli podusit. Směs přesuneme do větší mísy, přidáme uvařenou rýži, 2 syrová vejce (trochu si odložíme na potření koláče), sýr, dosolíme, přidáme muškátový oříšek a mletou papriku. Dobře promícháme.

4

Části těsta vyválíme na tenké kruhové pláty (asi 4 mm) a větší díl vložíme do vymazané a moukou vysypané dortové formy tak, aby asi 2 cm přečnívaly. Menší plát vyválíme také o 2 cm větší než je průměr formy. Na těsto navršíme polovinu připravené směsi s mangoldem, uvařená vejce nakrájíme na čtvrtky, poklademe na směs, a završíme zbylou směsí. Menší plát těsta položíme na směs, oba přečnívající okraje chytneme a postupně je zakroutíme tak, abychom koláč ozdobně uzavřeli. Nakonec vrchní těsto propícháme zlehka vidličkou a koláč potřeme rozšlehaným vejcem.

5

Slaný koláč pečeme při teplotě 200 °C asi 30 minut dozlatova. Necháme vychladnout a podáváme porcované na trojhránky.

Variace:

Místo mangoldu lze použít špenát, místo rýže dvojnásobné množství mangoldu nebo špenátu. Koláč bude výborný i bez sýra, případně s mozzarellou nebo parmezánem.

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články