Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na vitamínový ovocný salát s domácím müsli | recept

Jak na vitamínový ovocný salát s domácím müsli | recept

Vitamínový ovocný salát s domácím müsli | recept. V období zimy je potřeba neustále doplňovat vitamíny. Nemusíte však zobat doplňky stravy, přijímejte vitamíny nejlépe v podobě ovoce a zeleniny. Zkuste třeba náš recept na vitamínový ovocný salát, ke kterému můžete podávat domácí müsli, s jehož přípravou Vám také poradíme. Postup pro přípravu vitamínového ovocného salátu s domácím müsli najdete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na ovocný salát:

  • Čerstvé ovoce (např. 1 jablko, 1 pomeranč, 1 hruška, 1 banán, 2 mandarinky, trocha hroznového vína)
  • Šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce třtinového cukru

Na domácí müsli budete potřebovat:

  • 200 g ovesných vloček
  • 50 g ořechů
  • 2 lžíce medu
  • špetku soli
  • 100 g sušeného ovoce
  • 50 g semínek
  • plátek másla
  • vanilku či skořici na ochucení
1

Jaké ovoce použít?

Zimní ovocný salát se určitě bude odlišovat od letního, pro jehož výrobu můžete použít čerstvé ovoce ze zahrádky či z lesa. V létě tedy můžete použít třeba jahody, maliny, ostružiny, borůvky, broskve, meruňky apod. V zimě nám asi nezbyde nic jiného, než ovoce koupit v obchodě. Vyzkoušejte např. ananas, mango, kiwi, pomeranče, mandarinky, banány, ale určitě také hroznové víno, jablka a hrušky. Namíchat můžete jakékoliv druhy ovoce a vyzkoušet tak nepřeberné množství kombinací.

2

Pro výrobu domácího müsli budete potřebovat ovesné či jiné vločky (např. ječné, pohankové, špaldové, jáhlové apod.), ořechy (např. vlašské, kešu, lískové, para, pekanové a jiné), případně mandle, dále sušené ovoce (třeba rozinky, datle, fíky, sušené meruňky, borůvky či švestky, brusinky, kustovnici čínskou atd.). Pro další cenné látky přidejte semínka, mohou to být semínka chia, dýňová, slunečnicová, lněná, konopná či jiná.

3

A jaký je postup?

Dopředu si připravíme domácí müsli. Nejprve v hrnci rozpustíme máslo, přidáme med a sůl (případně i skořici či vanilku) a necháme prohřát (nevaříme).

4

Mezitím si pokrájíme sušené ovoce a ořechy na menší kousky a smícháme je v míse s vločkami a semínky. Poté vše zalijeme horkou medovou směsí a důkladně promícháme.

5

Směs rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, příliš ji však neumačkáváme. Plech dáme péct do trouby vyhřáté zhruba na 160 °C asi na 20 minut. Po 10 minutách směs lehce promícháme. Müsli bude po upečení měkké, po vychladnutí se však stane křupavým a skvěle doplní ovocný salát.

6

Jablko, hrušku a hroznové víno omyjeme a nakrájíme na kousky. Banán, pomeranč a mandarinky oloupeme a také pokrájíme. Všechno ovoce smícháme v míse, pokapeme citronovou šťávou a zasypeme třtinovým cukrem. Salát důkladně promícháme.

7

Ovocný salát podáváme přelitý jogurtem či tvarohem a posypaný domácím müsli.

Tipy

  • Místo třtinového cukru zkuste použít med nebo bio vanilkový cukr, který salátu dodá originální chuť. Salát bude výborný také s datlovým či jiným sirupem.
  • Citronovou šťávu je možné nahradit šťávou limetkovou, která je aromatičtější a sladší než ta citronová.
  • Domácí müsli můžete připravit i v bezlepkové variantě, použijte pouze bezlepkové vločky – např. bezlepkové ovesné vločky, rýžové, pohankové, jáhlové či quinoové.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články