Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 brokolici
  • 4 malé brambory
  • 50 g parmazánu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli, pepře a muškátového oříšku
1

V prvním kroku si přichystáme brokolici. Rozebereme ji na růžičky, odstraníme ovadlé kousky a lístečky. Brokolici propereme. V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a růžičky brokolice do ní naházíme. Vaříme asi 5 minut, poté scedíme. Vývar můžeme použít jako základ pro zeleninovou polévku. Mezitím si můžeme připravit brambory, oloupeme slupku, pokud máte nové brambory, stačí jen důkladně odrhnout, nemusíte je zbavovat slupky. Následně je překrojíme na poloviny a nakrájíme na tenké plátky. Plech potáhneme pečicím papírem, brambory na něj poklademe v jedné vrstvě. Přidáme brokolici. Troubu předehřejeme na 200 °C.

2

V misce rozšleháme obě vejce, přidáme olej, ocet a zakysanou smetanu a znovu prošleháme. Osolíme a opepříme, případně můžeme přidat i špetku muškátového oříšku. Zálivkou přelijeme rovnoměrně brokolici a brambory. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.

3

Poté vyjmeme a vyzkoušíme brambory, měly by být už téměř hotové. Následně zasypeme brokolici vrstvou parmazánu a vrátíme do trouby, dopékáme 5-10 minut dle potřeby. 

4

Vyjmeme plech z trouby, necháme krátce dojít a podáváme. Zapečená brokolice je nejen zdravá, ale i chutná lehká večeře nebo ji můžete konzumovat jako přílohu k obědu, skvěle se uplatní i při grilování. Dobrá je i zastudena. 

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4
Average: 4 (2 votes)