Co je potřeba

Vaječný vrap se šunkou a zeleninou

  • 1 větší celozrnná tortilla (62 g)
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 1 lžička řepkového oleje nebo přepuštěného másla
  • 2 plátky kvalitní šunky s více jak 90 % masa
  • 1 lžíce hořčice
  • jarní cibulka
  • barevná paprika, listový salát nebo jiná libovolná zelenina

Tuňákový sendvič s vejcem a zeleninou

  • 100 g celozrnný žitný chléb (asi 2 plátky) nebo 70 g žitná houska
  • 80 g tuňák ve vlastní šťávě (okolo 50 g po odkapání)
  • 1 lžíce polotučného tvarohu
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř, jarní cibulka
  • 1 ks vejce
  • 150 g libovolné zeleniny

Zapečený chléb ve vajíčku se sýrem

  • 100 g celozrnný žitný chléb (asi 2 plátky)
  • 1 ks vejce
  • sůl, pepř
  • 2 plátky eidamu 30% (pokud si nehlídáme váhu, tak klidně gouda)
  • 150 g libovolné zeleniny
1

Vaječný vrap se šunkou a zeleninou

Celozrnnou tortillu opečeme na sucho na pánvi. Vejce rozšleháme se solí a pepřem a na oleji nebo přepuštěném másle opečeme omeletu. Tortillu pomažeme hořčicí, položíme na ni vaječnou omeletu, přidáme listový salát, na něj šunku a na ni nakrájenou papriku na tenké proužky a jarní cibulku. Zavineme a rozpůlíme.


Energie a živiny na 1 porci: 1850 kJ (440 kcal), 26 g bílkovin, 33 g sacharidů, 22 g tuků

2

Tuňákový sendvič s vejcem a zeleninou

Tuňáka smícháme s tvarohem, hořčicí, solí, pepřem a nakrájenou jarní cibulkou. Chléb nebo housku pomažeme tuňákovou pomazánkou, poklademe uvařeným vejcem a zakryjeme druhým plátkem chleba nebo housky. Podáváme s libovolnou čerstvou zeleninou.


Energie a živiny na 1 porci: 1600 kJ (380 kcal), 26 g bílkovin, 43 g sacharidů, 9 g tuků

3

Zapečený chléb ve vajíčku se sýrem

Vejce rozšleháme se solí a pepřem. Chléb namáčíme z obou stran ve vaječné směsi. Necháme jej chvíli namočený, ať nasaje co nejvíce vajec. Chléb poté pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokud zbydou vajíčka, polijeme jimi zbylý chléb. Pečeme asi 10 minut při 180 °C, poté přidáme plátky sýra a necháme na 5 minut dopéct. Podáváme s čerstvou zeleninou.


Energie a živiny na 1 porci: 1700 kJ (400 kcal), 22 g bílkovin, 44 g sacharidů, 12 g tuků

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Tipy

Tipy na zdravé sladké snídaně naleznete v následujícím článku: Jak na zdravou snídani | sladké varianty.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
1
Average: 1 (1 vote)