Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravou snídani | slané varianty

Jak na zdravou snídani | slané varianty

Jak na zdravou snídani | slané varianty. Jste zvyklí snídat stále dokola ovesnou kaši nebo chléb se šunkou? V tomto článku přinášíme tipy na zdravou a výživnou snídani, po které jen tak hlad nepřijde. Tyto snídaně mají dostatek bílkovin, tuků a kvalitních zdravých sacharidů. Bez hladu s největší pravděpodobností vydržíte až do oběda, a tak nemusíte ani zařazovat svačinu. Přinášíme tipy na vaječný vrap se šunkou a zeleninou, tuňákový sendvič s vejcem a zapečený chléb ve vajíčku se sýrem.

Co je potřeba

Vaječný vrap se šunkou a zeleninou

  • 1 větší celozrnná tortilla (62 g)
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • 1 lžička řepkového oleje nebo přepuštěného másla
  • 2 plátky kvalitní šunky s více jak 90 % masa
  • 1 lžíce hořčice
  • jarní cibulka
  • barevná paprika, listový salát nebo jiná libovolná zelenina

Tuňákový sendvič s vejcem a zeleninou

  • 100 g celozrnný žitný chléb (asi 2 plátky) nebo 70 g žitná houska
  • 80 g tuňák ve vlastní šťávě (okolo 50 g po odkapání)
  • 1 lžíce polotučného tvarohu
  • 1 lžička hořčice
  • sůl, pepř, jarní cibulka
  • 1 ks vejce
  • 150 g libovolné zeleniny

Zapečený chléb ve vajíčku se sýrem

  • 100 g celozrnný žitný chléb (asi 2 plátky)
  • 1 ks vejce
  • sůl, pepř
  • 2 plátky eidamu 30% (pokud si nehlídáme váhu, tak klidně gouda)
  • 150 g libovolné zeleniny
1

Vaječný vrap se šunkou a zeleninou

Celozrnnou tortillu opečeme na sucho na pánvi. Vejce rozšleháme se solí a pepřem a na oleji nebo přepuštěném másle opečeme omeletu. Tortillu pomažeme hořčicí, položíme na ni vaječnou omeletu, přidáme listový salát, na něj šunku a na ni nakrájenou papriku na tenké proužky a jarní cibulku. Zavineme a rozpůlíme.


Energie a živiny na 1 porci: 1850 kJ (440 kcal), 26 g bílkovin, 33 g sacharidů, 22 g tuků

2

Tuňákový sendvič s vejcem a zeleninou

Tuňáka smícháme s tvarohem, hořčicí, solí, pepřem a nakrájenou jarní cibulkou. Chléb nebo housku pomažeme tuňákovou pomazánkou, poklademe uvařeným vejcem a zakryjeme druhým plátkem chleba nebo housky. Podáváme s libovolnou čerstvou zeleninou.


Energie a živiny na 1 porci: 1600 kJ (380 kcal), 26 g bílkovin, 43 g sacharidů, 9 g tuků

3

Zapečený chléb ve vajíčku se sýrem

Vejce rozšleháme se solí a pepřem. Chléb namáčíme z obou stran ve vaječné směsi. Necháme jej chvíli namočený, ať nasaje co nejvíce vajec. Chléb poté pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokud zbydou vajíčka, polijeme jimi zbylý chléb. Pečeme asi 10 minut při 180 °C, poté přidáme plátky sýra a necháme na 5 minut dopéct. Podáváme s čerstvou zeleninou.


Energie a živiny na 1 porci: 1700 kJ (400 kcal), 22 g bílkovin, 44 g sacharidů, 12 g tuků

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Tipy

Tipy na zdravé sladké snídaně naleznete v následujícím článku: Jak na zdravou snídani | sladké varianty.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo | rady a tipy. Přepuštěné máslo, které možná znáte také pod indickým názvem ghí, je máslo očištěné od vody, mléč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.