Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravou snídani | sladké varianty

Jak na zdravou snídani | sladké varianty. V minulém článku (naleznete zde: Jak na zdravou snídani | rady a tipy) jsme se zaměřili na zásady pro zdravou snídani a vhodné a nevhodné zdroje bílkovin, tuků a sacharidů. Dnes si ukážeme tipy na sladké, ale i přesto zdravé varianty snídaní. Je libo domácí granolu se šlehaným tvarohem, kokosové lívanečky nebo zapečenou ovesnou kaši?

Co je potřeba

Domácí granola se šlehaným tvarohem (1 porce)

  • 125 g  polotučný tvaroh
  • 75 g polotučný bílý jogurt
  • 2 hrsti čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
  • 30 g ovesných vloček
  • 20 g libovolná semínka nebo oříšky podle chuti
  • špetka skořice
  • 1 lžíce medu

Lívanečky z kokosové mouky (1 porce)

  • 1 ks vejce
  • 30 g kokosová mouka
  • 50 ml mléko
  • 1 lžička přepuštěného másla na opékání
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 30 g domácí marmelády nebo povidel bez přidaného cukru

Zapečená ovesná kaše

  • 40 g ovesných vloček
  • 200 ml mléko + voda podle potřeby
  • 10 g chia semínka
  • 1 ks vejce
  • ½ středního jablka
  • skořice
1

Domácí granola se šlehaným tvarohem

Lesní ovoce rozmačkáme (zmražené předtím necháme rozmrazit) a vyšleháme s tvarohem a bílým jogurtem. Na pánvi lehce opražíme ovesné vločky, až zavoní po oříšcích, přidáme libovolné ořechy nebo semínka a skořici a prohřejeme. Stáhneme z plotny, ale ještě necháme na teplé pánvi. Na horké vločky dáme lžíci medu, který se teplotou rozpustí a vločky spojí. Granolu přesypeme do misky a necháme vychladnout. Vzniknou drobné hrudky, které smícháme s našlehaným tvarohem a ovocem.


Energie a živiny na 1 porci: 1866 kJ (444 kcal), 25 g bílkovin, 42 g sacharidů, 18 g tuků

2

Lívanečky z kokosové mouky

Z bílku vyšleháme sníh, žloutek rozmícháme s mlékem. Do směsi přimícháme kokosovou mouku a poté opatrně zašleháme sníh. Tvoříme lívanečky, které opékáme na přepuštěném másle. Podáváme potřené vrstvou tvarohu a na to domácí marmeládu nebo povidla, které jsme připravili bez přidaného cukru.


Energie a živiny na 1 porci: 1630 kJ (388 kcal), 26 g bílkovin, 22 g sacharidů, 18g tuků 

3

Zapečená ovesná kaše

Z ovesných vloček, chia semínek, skořice, mléka a vody uvaříme kaši. Do teplé kaše zamícháme nastrouhané jablko, žloutek a opatrně zašleháme sníh z bílku. Směs přendáme do zapékací misky a pečeme asi 10 minut na 180 °C.


Energie a živiny na 1 porci: 1800 kJ (428 kcal), 21 g bílkovin, 52 g sacharidů, 15 g tuků

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Tipy na zdravé slané snídaně naleznete v následujícím článku: Jak na zdravou snídani | slané varianty

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo
Jak vyrobit a využít přepuštěné máslo | rady a tipy. Přepuštěné máslo, které možná znáte také pod indickým názvem ghí, je máslo očištěné od vody, mléč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.