Přejít k hlavnímu obsahu

Jak nahradit majonézu | tipy a recepty

Jak nahradit majonézu | tipy a recepty. Ať už chcete nebo musíte vyloučit majonézu ze svého jídelníčku z jakéhokoliv důvodu, věřte, že není nutné konzumovat suchý těstovinový salát. V našem článku se dozvíte, jak majonézu při přípravě rozličných pokrmů nahradit. Záleží jen na Vás, jestli dáte přednost dietnější alternativě majonézy nebo pouze nahradíte vejce, např. v případě potravinové alergie nebo intolerance.

Co je potřeba

Co je potřeba pro přípravu sojanézy:

  • 100 ml rostlinného mléka (např. sojového či ovesného)
  • 200 ml rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl, pepř

Pro přípravu tofunézy si připravte:

  • 1 balení tofu natural nebo hedvábného tofu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/3 hrnku rostlinného mléka
  • 1 lžíci citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 1/2 lžičky plnotučné nebo dijonské hořčice
  • sůl a pepř

Na majonézu z kešu ořechů budeme potřebovat:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř
1

Klasická kupovaná majonéza samozřejmě není příliš prospěšná pro náš organismus. Obsahuje často i zdraví škodlivé látky včetně alergenů a navíc se někdy ani nedozvíte více o původu použitých vajec. Majonézu si můžete vyrobit doma pouze z několika málo ingrediencí. Každý si však konzumaci vaječné majonézy nemůže dovolit, třeba z důvodu potravinové alergie, způsobu stravování (např. veganství) nebo kvůli velkému množství kalorií.

2

Jak majonézu v kuchyni nahradit?

V salátech a dalších pokrmech můžete majonézu snadno nahradit zakysanou smetanou, bílým jogurtem nebo cottage sýrem.

3

Co však použít, pokud se navíc vyhýbáte i mléčným produktům?

  • Sojanéza – Sojanéza je majonéza připravená z rostlinného oleje a rostlinného mléka. Všechny výše uvedené ingredience nalijeme a nasypeme do vysoké nádoby a tyčovým mixérem směs asi minutu mixujeme, dokud sojanéza nezhoustne.
4
  • Tofunéza – Majonézu z tofu neboli tofunézu si jednak můžete koupit ve specializovaných obchodech, ale také si ji připravit doma. Jedná se o dietní alternativu majonézy. A jak na to? Všechny ingredience mixujeme ponorným mixérem asi minutu, v případě potřeby přilijte vodu, abyste dosáhli požadované konzistence.
5
  • Majonéza z kešu ořechů – Majonéza z kešu ořechů je velmi chutná a zdravá. Připravíte ji následujícím způsobem: Kešu ořechy namočíme před použitím do vody alespoň na 2 hodiny. Poté je spolu s dalšími surovinami vložíme do vysoké nádoby a vše rozmixujeme dohladka.
6

Všechny výše uvedené alternativy majonézy můžete používat k dochucení těstovinových a zeleninových salátů, při přípravě plněných tortill, pomazánek, dresingů, dipů, zkrátka všude tam, kam byste přidali klasickou majonézu.

  • I z uvedených náhražek majonézy snadno připravíte „tatarskou omáčku“, stačí do majonézy přidat nakrájenou kyselou okurku a cibulku. Přidat můžete také česnek nebo čerstvé bylinky.
  • Pro výrobu domácí majonézy lze použít řepkový olej nebo light olivový olej, který nemá tak výraznou chuť jako extra virgin.
  • Pokud místo kamenné nebo mořské soli použijete černou himalájskou sůl, dodáte majonéze nejen mnoho cenných látek, ale také příchuť vajec.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit tapiokový pudink | recept
Tapiokový pudink | recept. Ještě jste neslyšeli o tapioce? Jedná se o škrob, jenž se získává z kořene manioku. V kuchyni tapioku využijete pro zahuště…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.