Přejít k hlavnímu obsahu

Jak oloupat lískové oříšky jednoduše a bez nepořádku

20. Říjen 2020

Dneska si ukážeme malou fintu, jak vyloupat a oloupat lískové oříšky relativně jednoduše a bez nepořádku. Pokud zápasíte s louskáním lískových ořechů i s následným nepořádkem v kuchyni, přijde tento návod vhod. A propo. Lískové oříšky jsou bohaté na srdci prospěšné mononenasycené tuky a jsou jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou bohaté na vlákninu, zinek, vápník, kyselinu listovou, hořčík a biotin, což z nich dělá všestranně zdraví prospěšnou potravinu.

Co je potřeba

  • lískové ořechy
  • prkénko
  • palička na maso
  • pevnější síťka
  • igelit nebo mikroténová fólie
  • plech
  • utěrka
1

Jak tedy z tvrdé skořápky toto bohatství nejlépe dostaneme? Lískové ořechy vložíme do pevnější síťky s menšími oky. Pod síťku s ořechy dáme prkénko, které pokryjeme mikroténovou fólií. Z hromádky lískových ořechů v síťce si oddělíme menší množství, které posuneme do její přední části. Síťku mezi oběma hromádkami otočením uzavřeme. Totéž uděláme i na druhé straně u otvoru (to kvůli tomu, aby nám louskané ořechy „neutíkaly“). Vezmeme si do ruky pomocníka ve formě paličky na maso. A její boční stranou, opatrně ořechy naťukáme. Lískové ořechy se takto jednoduše vylousknou. A navíc nám z větší části zůstane neporušená skořápka. Tu můžeme použít např. na podzimní a zimní dekorace.

2

Nyní, když máme lískové ořechy vylouskané, je čas na jejich oloupání ze slupky. Připravíme si plech a rozehřejeme troubu na teplotu 200 °C. Základem postupu jak odstranit slupky z lískových ořechů, jsou vysoké (avšak suché) teploty. Jakmile máme tedy troubu rozehřátou, vložíme lískové ořechy na připravený plech a dáme do trouby na cca 5–10 minut. Za tento čas jsou ořechy dostatečně opražené. A tak stačí pouze vyndat plech a nechat lehce vychladnout. Ořechy si vysypeme do utěrky a jemným třením slupku jednoduše odstraníme.

3

Lískové oříšky po vyloupání uchováme nejlépe v dobře uzavřené čisté sklenici na chladném a suchém místě. Můžeme je i zmrazit, vydrží tak nejméně jeden rok. Další možností je ořechy zavařit a mít je tak v rezervě na další roky.

Autor: loglindak
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zdravě zahušťovat
Jak zdravě zahušťovat | rady a tipy. Pokud se snažíte zdravě vařit a upravit svou hmotnost, typická česká kuchyně plná mouky není ideálním řešením. Ex…
Jak upéct domácí flapjack | recept
Domácí flapjack | recept. Flapjack je obdobou müsli tyčinek. Jeho základem jsou ovesné vločky doplněné různými druhy ořechů, sušeného ovoce, kaka…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.