Co je potřeba

  • lískové ořechy
  • prkénko
  • palička na maso
  • pevnější síťka
  • igelit nebo mikroténová fólie
  • plech
  • utěrka
1

Jak tedy z tvrdé skořápky toto bohatství nejlépe dostaneme? Lískové ořechy vložíme do pevnější síťky s menšími oky. Pod síťku s ořechy dáme prkénko, které pokryjeme mikroténovou fólií. Z hromádky lískových ořechů v síťce si oddělíme menší množství, které posuneme do její přední části. Síťku mezi oběma hromádkami otočením uzavřeme. Totéž uděláme i na druhé straně u otvoru (to kvůli tomu, aby nám louskané ořechy „neutíkaly“). Vezmeme si do ruky pomocníka ve formě paličky na maso. A její boční stranou, opatrně ořechy naťukáme. Lískové ořechy se takto jednoduše vylousknou. A navíc nám z větší části zůstane neporušená skořápka. Tu můžeme použít např. na podzimní a zimní dekorace.

2

Nyní, když máme lískové ořechy vylouskané, je čas na jejich oloupání ze slupky. Připravíme si plech a rozehřejeme troubu na teplotu 200 °C. Základem postupu jak odstranit slupky z lískových ořechů, jsou vysoké (avšak suché) teploty. Jakmile máme tedy troubu rozehřátou, vložíme lískové ořechy na připravený plech a dáme do trouby na cca 5–10 minut. Za tento čas jsou ořechy dostatečně opražené. A tak stačí pouze vyndat plech a nechat lehce vychladnout. Ořechy si vysypeme do utěrky a jemným třením slupku jednoduše odstraníme.

3

Lískové oříšky po vyloupání uchováme nejlépe v dobře uzavřené čisté sklenici na chladném a suchém místě. Můžeme je i zmrazit, vydrží tak nejméně jeden rok. Další možností je ořechy zavařit a mít je tak v rezervě na další roky.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.416665
Average: 4.4 (12 votes)