Přejít k hlavnímu obsahu

Jak pěstovat a využít kerblík

03. Březen 2020

Kerblík setý – třebule (Anthriscus cerefolium) nepatří k nejpoužívanějším bylinkám v naší kuchyni, pokud si jej však sami vypěstujete a sklidíte mladé lístky, rozhodně skvěle dochutí Vaše pomazánky a další pokrmy. Navíc se tato bylinka může pochlubit širokou škálou léčivých účinků. Její pěstování je velmi jednoduché. S postupem pěstování a s možnostmi využití kerblíku Vás seznámí následující řádky.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Pěstování kerblíku

Kerblík setý je jednoletá rostlina pocházející původně z jihovýchodní Evropy. Velmi snadno si ji však vypěstujete i v našich podmínkách. Dá se zasít na záhon, ale i do skleníku či truhlíku.

Semínka kerblíku vyséváme na záhon do hloubky asi 0,5 cm, mezi řádky necháme zhruba 30cm prostor. Můžeme tak učinit v období od dubna až do konce léta. Kerblík je možné sklízet již během 1–2 měsíců od výsevu.

Vybírejte místo v polostínu s dobře propustnou půdou, kde kerblík získá nejvýraznější aroma. Tato bylinka vyžaduje pravidelnou zálivku. Jednocení rostliny není potřebné.

Do truhlíku či květináče pak lze kerblík vysévat v průběhu celého roku.

Listy kerblíku sklízíme ještě před rozkvětem (čím mladší, tím výraznější bude jeho chuť) k okamžité spotřebě, případně jej můžeme zamrazit do zásoby. Sušením bohužel přichází o vůni i chuť.

2

Léčivé účinky

Kerblík má mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. Mimo jiné podporuje trávení, pomáhá proti střevním a žaludečním potížím, má močopudné účinky, detoxikuje organismus, snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a urychluje látkovou výměnu, čímž usnadňuje hubnutí.         

3

Použití v kuchyni

Kerblík chutí připomíná kombinaci estragonu, anýzu a petrželky. Často se používá především ve francouzské, italské a orientální kuchyni. Skvěle ochutí nejrůznější polévky, omáčky, pomazánky, saláty, pokrmy z brambor, dušené zeleniny, mletého masa i ryb.

Varem ztrácí chuť i aroma, proto jej přidávejte až na konci tepelné úpravy. Pokud však přidáte i výraznější bylinky, kerblík možná v pokrmu vůbec nepoznáte.

4

Použití v kosmetice

Kerblík zevně pomáhá proti vředům, otokům a hojí rány. Obklad připravený z nálevu z listů uleví také unaveným očím.

Smícháním rozmixovaných lístků kerblíku s bílým jogurtem vznikne pleťová maska se zjemňujícími účinky, vhodná i proti vráskám. Pleťovou vodu pak připravíte jako zápar z listů.

Z kerblíku lze vyrobit také domácí mast.

  • Pokud necháme kerblík vykvést, můžeme sebrat semínka a schovat si je na výsev pro další rok.
  • Z listů kerblíku připravíte výborný bylinkový ocet či olej. Stačí nechat bylinku v oleji či octu několik týdnů macerovat.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak, pokud užíváte nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak sbírat svatojánské byliny
Jak sbírat svatojánské byliny | rady a tipy. Noc z 23. na 24. června (neboli předvečer dne svatého Jána) patří mezi nejvhodnější čas pro sběr léčivých…
Jak pěstovat a využít estragon
Jak pěstovat a využít estragon | rady a tipy. Pelyněk estragon (nebo také pelyněk kozalec) je aromatická bylinka využívaná především k dochucení octa…
Jak využít majoránku pro zdraví
Jak využít majoránku pro zdraví | rady a tipy. Majoránka zahradní patří mezi nejpoužívanější bylinky. Hodí se k dochucení masa, polévek, a t…
Jak využít heřmánek pravý
Jak využít heřmánek pravý | rady a tipy. Heřmánek pravý je jedna z našich nejznámějších bylinek. Víte však, na co všechno se dá použít? Nejznámější lé…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.