Přejít k hlavnímu obsahu

Jak přichystat dhal z červené čočky s brokolicí a pečeným masem | recept

Dhal z červené čočky s brokolicí a pečeným masem | recept. Toto jednoduché jídlo je takovou českou inspirací indickou kuchyní. S tím rozdílem, že ve své vlasti je tento pokrm podáván většinou bez masa. Ale opečené maso, byť i vepřové, se k dhalu skvěle hodí. Základem je směs červené čočky, brambor a jak lze předpokládat i většího množství koření. Není překvapivé, že se v pokrmu objevuje i dost zeleniny, v tomto případě brokolice a mrkev. Výhodou tohoto jídla je, že se obejdete pouze s jedním hrncem a jednou menší pánví. Dá se připravit do zásoby a druhý den třeba v práci jen ohřát, dhal se trochu rozleží a bude ještě lepší.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na 4 porce:

  • 300 g vepřového masa (kýta, plecko,…)
  • 3 lžičky koření kari
  • sůl a pepř
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 1 čerstvou chilli papričku či trochu sušeného chilli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky hořčičných semínek
  • 300 g červené čočky
  • ½ růžice brokolice
  • 4 středně velké mrkve
  • 2 velké brambory
  • hrst rozmarýnu
  • špetka kurkumy
1

Vepřové maso nakrájíme na drobné nudličky. Přendáme ho do mísy, nasypeme asi polovinu kari, sůl a pepř a promícháme, aby se maso v koření důkladně obalilo.

2

Česnek a cibuli očistíme a nasekáme na drobné kousky. V hrnci rozpálíme asi polovinu oleje, přisypeme hořčičná semínka a zprudka je opečeme, hned, jak začnou praskat, přidáme cibuli i česnek a vše ještě společně orestujeme. Jakmile začne cibule s česnekem zlátnout, přidáme zbytek koření kari.

3

Mezitím oloupeme brambory a mrkev a nakrájíme je na malé kostky. Brokolici rozebereme na drobné růžičky a okrájíme stonky, ty můžeme odložit stranou a použít je k jiným účelům. Zeleninu a čočku nasypeme do hrnce a zalijeme asi litrem vody, přiklopíme pokličkou a necháme dusit.

4

V dalším kroku rozehřejeme zbylý olej a opečeme na něm maso dozlatova. Nakonec opereme rozmarýn, zbavíme ho tvrdších stonků a nasekáme ho.

5

Jakmile jsou čočka i zelenina měkké, přidáme maso a bylinky a vše promícháme. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Dhal rozdělíme na porce, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na luštěninové pomazánky | recept
Luštěninové pomazánky | recept. Luštěniny jsou bohužel velmi opomíjené v našich běžných jídelníčcích. Jsou poměrně kvalitním zdrojem rostlinných bílko…
Jak ugrilovat sýr | recept
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.