Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit Boží milosti | recept

Jak připravit Boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptura není jednotná, v každém regionu Boží milosti dělají jinak. Jedná se o smažené pečivo z hněteného těsta, podobající se těstu nudlovému. Někde se dělají z kynutého těsta jako koblihy. Náš dnešní recept je na nejjednodušší „klasiku“.

 

Co je potřeba

  • 250 g polohrubé mouky
  • 30 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 10 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 2 – 3 lžíce rumu
  • šťáva z poloviny citronu
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • tuk vhodný na smažení
  • moučkový a vanilkový cukr na posyp
1

Mouku promísíme se solí a cukrem. Uprostřed vyhloubíme důlek a přidáme žloutky, celé vejce, rum, citronovou šťávu, citronovou kůru a změklý tuk, který jsme pokrájeli na malé kousky. Nejprve mícháme od středu nožem, postupně zapracováváme mouku a pak rukama dokončíme těsto.

2

Těsto bude poměrně tuhé, ale o něco méně, než je těsto na nudle. Správně vypracované těsto se nechytá na podložku ani ruce. Při vyvalování není třeba podsypávat moukou. Příliš tuhé těsto napravíte přidáním rumu.

3

Těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte hvězdy dvojí velikosti. Hvězdy nejsou pravidlem, můžete si zvolit jiný tvar. Položte na sebe oba vykrojené tvary, menší musí být nahoře. Obrácenou vařečkou zatlačte na jejich střed (udělejte důlek), těsto se spojí. Někdo doporučuje potřít styčnou plochu bílkem, nemusí to být, těsto drží pohromadě i bez něj.

4

Hvězdy smažte po obou stranách ve vyšší vrstvě tuku. Vkládejte je do horkého oleje, pěkně se nafouknou.

5

Usmažené Boží milosti položte na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Pak je ještě teplé obalujte ve směsi moučkového cukru s vanilkou. Pečivo je nejlepší čerstvé.

6

V některých krajích se Boží milosti dělají z kynutého koblihového těsta. Dětem většinou více chutnají než klasika. Jestliže se pro ně rozhodnete, ozdobte je dětem hezkými motivy (na obrázku zdobeno vánoční tématikou) z čokoládové nebo cukrové polevy. Drobné motivy vymodelujte z fondánu nebo marcipánové hmoty.

V některých rodinách se do důlku uprostřed vkládá lžička oblíbeného džemu nebo marmelády.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení
Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články