Bramborová hnízda | recept. Brambory jsou neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů české kuchyně. Jsou neuvěřitelně univerzální, lze z nich připravit mnoho přílohových variací, dokonce lze brambory využít i při vaření sladkých pokrmů. V tomto receptu jsou brambory použity v poněkud netradiční formě, která je velice jednoduchá a časově úsporná. Bramborový základ je doplněn náplní, v níž se skvěle doplňují sladké hrušky s výraznou chutí nivy. Celkově tak tento pokrm vytváří dokonalý předkrm nebo menší lahůdku, jejíž neobvyklá chuť vás jistě dostane.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na bramborová hnízda
4 větší brambory
3 lžíce rostlinného oleje
sůl
pepř
Na náplň si připravte
2 středně velké hrušky
150 g nivy
1 menší cibule
2 lžíce rostlinného oleje
1
Nejprve si připravíme bramborový základ na hnízda. Brambory omyjeme a očistíme, můžeme je oloupat, ale není to nutné. Vyndáme si struhadlo a nahrubo nastrouháme všechny brambory. Ty poté osolíme a opepříme podle chuti.
2
Na středně velké pánvi rozpálíme 3 lžíce rostlinného (nejlépe řepkového) oleje. Připravené nastrouhané brambory přesuneme na pánev a necháme je osmahnout doměkka. Podle potřeby přidáváme olej.
3
Zatímco se dělají brambory, připravíme si náplň. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V menším hrnci rozehřejeme zbylý olej. Poté na něm necháme cibuli zesklovatět. Nivu nastrouháme nahrubo nebo ji můžeme pouze rozdrobit. Přidáme ji k cibuli a necháme ji rozpustit.
4
Mezitím, než se nám niva rozpustí, si očistíme hrušky, zbavíme je slupky a nastrouháme na struhadle nahrubo. Když je niva rozpuštěná, přihodíme k ní ještě připravené hrušky a vše necháme krátce restovat, tak aby se nám všechny chutě dokonale propojily.
5
Jakmile budou brambory hotové, připravíme si talíř a pomocí lžíce na něm vytvoříme několik kulatých hnízd. Poté doprostřed každého navršíme náplň. Ze zbylé nivy vykrojíme trojúhelníčky a hnízda jimi ozdobíme. Podáváme za tepla jako lehkou večeři nebo předkrm. Ať vám chutná.
Jak upéct křehký koláč s mandlovou náplní a hruškami | recept. Tento koláč je doslova mandlový sen, jehož příběh se odehrává na křehkém máslovém těstě…
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Diskuze k článku