Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramborová hnízda s hruškovo-nivovou náplní | recept

Bramborová hnízda | recept. Brambory jsou neodmyslitelnou součástí mnoha pokrmů české kuchyně. Jsou neuvěřitelně univerzální, lze z nich připravit mnoho přílohových variací, dokonce lze brambory využít i při vaření sladkých pokrmů. V tomto receptu jsou brambory použity v poněkud netradiční formě, která je velice jednoduchá a časově úsporná. Bramborový základ je doplněn náplní, v níž se skvěle doplňují sladké hrušky s výraznou chutí nivy. Celkově tak tento pokrm vytváří dokonalý předkrm nebo menší lahůdku, jejíž neobvyklá chuť vás jistě dostane.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat na bramborová hnízda

  • 4 větší brambory
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • sůl
  • pepř

Na náplň si připravte

  • 2 středně velké hrušky
  • 150 g nivy
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
1

Nejprve si připravíme bramborový základ na hnízda. Brambory omyjeme a očistíme, můžeme je oloupat, ale není to nutné. Vyndáme si struhadlo a nahrubo nastrouháme všechny brambory. Ty poté osolíme a opepříme podle chuti.

2

Na středně velké pánvi rozpálíme 3 lžíce rostlinného (nejlépe řepkového) oleje. Připravené nastrouhané brambory přesuneme na pánev a necháme je osmahnout doměkka. Podle potřeby přidáváme olej.

3

Zatímco se dělají brambory, připravíme si náplň. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V menším hrnci rozehřejeme zbylý olej. Poté na něm necháme cibuli zesklovatět. Nivu nastrouháme nahrubo nebo ji můžeme pouze rozdrobit. Přidáme ji k cibuli a necháme ji rozpustit.

4

Mezitím, než se nám niva rozpustí, si očistíme hrušky, zbavíme je slupky a nastrouháme na struhadle nahrubo. Když je niva rozpuštěná, přihodíme k ní ještě připravené hrušky a vše necháme krátce restovat, tak aby se nám všechny chutě dokonale propojily.

5

Jakmile budou brambory hotové, připravíme si talíř a pomocí lžíce na něm vytvoříme několik kulatých hnízd. Poté doprostřed každého navršíme náplň. Ze zbylé nivy vykrojíme trojúhelníčky a hnízda jimi ozdobíme. Podáváme za tepla jako lehkou večeři nebo předkrm. Ať vám chutná.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články