Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramborové lokše | recept

Bramborové lokše | recept. Se „staročeskými“ lokši jste se určitě již setkali, ať již na pouti nebo na jiné společenské akci. Je však nějaký rozdíl mezi lokši a bramborovými plackami? Není, jedná se pouze o dva jiné názvy (nárečních názvů samozřejmě existuje daleko více). Lokše se připravují na Slovensku a také na jižní Moravě, rozdílný pak může být způsob podávání nebo druh náplně. Jak si bramoborové lokše připravit zdravěji, ze špaldové mouky, se dozvíte v našem článku. Recept je rychlý, jednoduchý a navíc velmi levný.

Co je potřeba

Co je potřeba na cca 6 placek:

  • 400 g oloupaných brambor uvařených ve slupce (nejlépe den předem)
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na potírání
  • libovolná náplň
1

Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Poté k bramborám přisypeme mouku a špetku soli. Vše důkladně promícháme a rukama vypracujeme nelepivé těsto.

2

Z přibližně stejných kousků těsta pak na pomoučeném vále vyvalujeme kulaté placky o tloušťce asi 3 – 5 milimetrů.

3

Placky pečeme z obou stran nasucho na pánvi, dokud se nezačnou tvořit hnědé puchýřky. Ještě teplé placky následně potřeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.

4

Bramborové lokše se dají podávat na sladko i na slano. Poslouží Vám jako chutná příloha k masu nebo polévce, na Slovensku se často servíruje k pečené huse a zelí. Existuje také spousta náplní, které můžete použít. Lokše chutnají skvěle se švestkovými, hruškovými i jablečnými povidly, s tvarohem, makovou nádivkou, ale také plněné kysaným zelím a mletým masem, brynzou, žampiony, apod. Naplnit je však můžete takřka čímkoli.

Lokše můžete po upečení a potření máslem skládat na sebe a poté je na chvilku přikrýt miskou či talířem, budou pak vláčnější.

Do slané varianty můžete přidat nejrůznější čerstvé i dušené bylinky.

Zbylé lokše můžete zamrazit, snadno si pak připravíte rychlou večeři.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.