Co je potřeba

  • 1 brokolice
  • 300 g libového uzeného masa, anglické slaniny nebo šunky
  • 4 celá vejce
  • 1 hrnek (250 ml) strouhaného sýra (Gouda, pro výraznější chuť Niva)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 kávové lžičky prášku do pečiva
  • sůl
  • špetka nastrouhaného muškátového ořechu
  • 150 ml mléka
  • máslo na vymazání pekáčku
  • strouhanka na vysypání
1

Brokolici omyjte, odkrojte košťál a nakrájejte na drobné kousky. Košťál nevyhazujte, upotřebíte ho do polévky nebo vývaru. Po oloupání ho můžete sníst, chutná jako kedluben.

2

Do misky k brokolici přidejte nakrájenou uzeninu podle vlastního výběru. Pozor na následné solení, některá uzená masa jsou velmi slaná, ať nákyp nepřesolíte. Předem raději uzené maso ochutnejte, s anlickou slaninou a šunkou problémy nebývají.

3

Dále do misky rozklepněte vejce, nastrouhejte sýr, přidejte mouku předem promíchanou s práškem do pečiva, okořeňte muškátovým oříškem a osolte. Zalijte mlékem a vymíchejte těsto husté jako na bramborák.

4

Malý pekáček vymažte máslem a vysypte strouhanou houskou.

5

Směs rovnoměrně rozetřete a povrch uhlaďte stěrkou. Lehounce pokropte mlékem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 10 minut při 200 °C, pak asi 25 minut dopékejte při 180 °C. Před krájením nechte chvilku vychladnout. Nákyp chutná teplý, studený možná ještě lépe.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)