Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit celerové placičky se sýrem | recept

Celerové placičky se sýrem | recept. Celer je kořenová zelenina, kterou máme k dispozici po celý rok. V kuchyni se z celeru připravují saláty, přidává se do marinád, polévek a výborný je smažený. Má výraznou kořeněnou chuť a díky ní se pokrmy z něj mohou méně solit. Celer velmi dobře snáší tepelnou úpravu, zachová si při ní obsažené vitaminy a minerály. Doporučuje se při problémech s trávením, vysokým tlakem a je dobrý na hubnutí. Vyzkoušejte celerové placičky se sýrem, příprava je snadná.

Co je potřeba

  • 200 g celeru
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 5 lžic strouhanky
  • mléko na zvlhčení strouhanky
  • sůl
  • pepř
1

Syrový, oloupaný celer rozstrouháme na hrubším struhadle, stejně tak sýr. Obě přísady v misce promícháme. Na druhu sýra nezáleží, zvolte ale ten s menším obsahem tuku. Bude stačit i obyčejný 30% Eidam.

2

Směs osolte, podle chuti opepřete a přidejte celé vejce.

3

Strouhanku zalijte mlékem a nechte ji chvilku stát. Poté přebytečné mléko odstraňte a strouhanku přidejte do mísy k ostatním surovinám. Vařečkou vymíchejte těstíčko. Musí být husté tak, aby z něj šly tvarovat placičky. Nedělejte ho moc husté, při pečení se sýr roztaví a ingredience spojí.

4

Nejlépe je navlhčenýma rukama utvořit kouli a tu pak rozmáčknout na prkýnku posypaném strouhankou. Lehce potřené tukem pečeme na pánvi dorůžova (ideálně na pánvi bez tuku). Podáváme se zeleninou teplé i studené.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit šopský salát | recept
Šopský salát | recept. Saláty nejčastěji připravujeme v létě, kdy je dostatek čerstvé zeleniny na pultech obchodů, nebo máme k dispozici vlastní, ze z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.