Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit chilli s dýní a patizonem | recept

24. Září 2021
Jak připravit chilli s dýní a patizonem | recept

Chilli s dýní a patizonem | recept. Chilli z mletého masa zná asi téměř každý. Existují však i varianty chilli bez masa. Přinášíme Vám recept na zdravé zeleninové chilli s dýní a patizonem a samozřejmě s tradičními fazolemi. Postup přípravy naleznete níže. Tento pokrm Vás zaručeně zahřeje během chladného podzimu i zimy. Navíc můžete zužitkovat zbylou dýni a patizon.

Co je potřeba

  • 1 plechovka sterilovaných červených fazolí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 4 rajčata nebo plechovka loupaných rajčat
  • 250 g očištěného patizonu
  • 250 g očištěné dýně
  • trocha vody či zeleninového vývaru na podlití
  • 1 lžíce limetkové či citronové šťávy
  • sůl, pepř, chilli koření, chilli paprička, mletá pálivá paprika, mletý římský kmín a hřebíček
  • čerstvé bylinky (např. koriandr, rozmarýn či oregano)
  • kysaná smetana k podávání
1

Na olivovém oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli a posléze i na plátky pokrájený česnek.

Poté přidáme kousky dýně a patizonu zbavené slupky a semínek a nakrájená rajčata či plechovku loupaných rajčat. Vše osolíme a okořeníme, přidáme i nakrájenou chilli papričku a dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 20 minut. Pokud je potřeba, podlijeme zeleninu trochou vody či zeleninového vývaru.

Jak připravit chilli s dýní a patizonem | recept
2

Nakonec přidáme sterilované fazole a necháme je krátce prohřát. Chilli podle chuti dosolíme a dokořeníme a ozdobíme nasekanými čerstvými bylinkami.

Jak připravit chilli s dýní a patizonem | recept
3

Chilli s dýní a patizonem servírujeme zakápnuté citronovou či limetkovou šťávou, dozdobené čerstvými bylinkami a zakysanou smetanou. Jako příloha se hodí čerstvý chléb či jiné pečivo nebo třeba tortilla či dušená rýže.

Jak připravit chilli s dýní a patizonem | recept

Tipy

  • Pro přípravu chilli lze vybrat dýni muškátovou (vhodnou do orientálních jídel), hokkaidó (je skvělá do dušených zeleninových pokrmů) či máslovou (hodí se do sladkých moučníků i do mnoha slaných pokrmů).
  • Přidat můžete i již zmíněné mleté maso, případně tofu či tempeh pro bezmasou variantu.
  • Místo dýně a patizonu je možné použít třeba papriky, řapíkatý celer a mrkev.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.