Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit cuketový dip s tahini pastou | netradiční recept

Jak připravit cuketový dip s tahini pastou | netradiční recept. Aneb jak z nevýrazné cukety vytvořit dip plný chutí a vůní. Barevně, i přes veškerou snahu, nedocílíte zrovna zázraku, ale chuťově to je doslova hitparáda.  Pomůže vám v tom vychytané spojení voňavého koření, tahini pasty, česneku a citronové šťávy.  

Co je potřeba

  • 1 kg zelených cuket
  • olivový olej na potření
  • 1–2 stroužky česneku
  • 2 lžíce tahini pasty (sezamová pasta)
  • šťáva z ½ citronu
  • ½–1 kelímek bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
  • sůl, pepř k dochucení
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sušeného koriandru
  • 1 lžíce drceného římského kmínu
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce sezamu

 

1

Cuketu i se slupkou nakrájejte na větší kousky. Podle velikosti samotné cukety zvolte půlkolečka nebo čtvrtky.  Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete olivovým olejem.

2

Takto připravenou cuketu pečte v předem vyhřáté troubě při 220 °C přibližně 20-30 minut, ideálně zvolte funkci gril. Během pečení cukety jednou obraťte. Následně nechejte vychladnout.

3

Mezitím si v misce připravte mix koření – jednoduše smíchejte tymián, koriandr, římský kmín, sezam a sůl. Množství koření se může zdát poměrně velké, ale opravdu to tak je. Koření dávejte po velkých lžících, cuketa ho potřebuje.

4

Vychladlou opečenou cuketu přemístěte do nádoby vhodné k mixování či přímo do mixéru a společně s připraveným kořením ji rozmixujte.

5

Nakonec přidejte tahini pastu, jogurt, prolisované stroužky česneku, citronovou šťávu a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Množství jogurtu volte dle situace. Pokud chcete dip podávat k namáčení, pak je lepší řidší konzistence a jogurtu přidejte více. Pokud máte chuť spíše na pomazánku, dejte jogurtu méně.

Hotový dip nechejte vychladit v lednici, kde se zároveň i krásně proleží.  Podávejte jemně zakápnuté olivovým olejem, případně posypané sezamem či kořením.

 

Již samotné přidané koření a uvedené ingredience udělají s cuketou zázraky, ovšem pokud byste rádi ještě trochu vyšší level, na závěr do dipu přidejte čili vločky. Dip bude pikantnější i barevně lépe vypadat. Povýšení chuti docílíte i drobností. Zkuste třeba před pečením cuketu potřít prolisovaným česnekem.

Jedno doporučení na závěr. K mixování cukety použijte raději mixér, je uzavíratelný. Cuketa obsahuje velké množství vody a při mixování v otevřené nádobě šťáva stříká všude kolem.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.