Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ďábelskou omáčku k masu | recept

Ďábelská omáčka k masu | recept. Sezona grilování je tu a receptů na omáčky a různé dipy k masu není nikdy dost. Dnešní recept je na ostrou meruňkovou omáčku, která se hodí jako příloha k masu i jako marináda na maso na gril. Všechny potřebné suroviny jsou přírodní, omáčka neobsahuje žádné průmyslově vyráběné suroviny. Meruňky je možné nahradit meruňkovou zavařeninou (pak musíme upravit množství přidávaného cukru).

Co je potřeba

  • 1 kg meruněk
  • 1 palice česneku
  • 3 cibule i s natí
  • feferony podle chuti, čím víc, tím lépe :) 
  • 4 červené papriky
  • rozmarýn, tymián nebo jiné zelené koření
  • 1 lžíce soli
  • 5 lžic cukru
  • vinný ocet asi 1 dl
  • polovina lžíce celého pepře
1

Všechnu zeleninu očistíme, odstraníme z paprik jadérka, vypeckujeme meruňky a vše omyjeme. Dáme si stranou několik meruňkových pecek. Přidáme je do směsi ovoce a zeleniny, dodají omáčce lehkou příchuť.

2

Meruňky dáme do kastrolu se širokým dnem, přiklopíme poklicí a rozvaříme. Nepodléváme vodou, meruňky obsahují dost šťávy. Poté odstraníme poklici a odpaříme část vody, kterou meruňky pustí. Přidáme papriky, česnek, cibuli bez natě a feferony. Vaříme za občasného promíchání.

3

Když směs v kastrolu zhoustne, přidáme zelené natě, cukr, sůl a pepř. Za stálého míchání odpařujeme zbylou vodu, aby výsledná směs měla hustotu kečupu. Aby se omáčka, vzhledem k vyššímu obsahu cukru, nepřipalovala, podlijeme vinným octem. Ocet může být i jablečný nebo obyčejný lihový, odpaří se, nezanechá chuťovou stopu.

4

Když je směs pěkně hustá, bez vody, jen se zeleninou v malých kouscích, je tepelná příprava u konce. Tyčovým mixérem směs rozmixujeme, ochutnáme a dochutíme. Před mixováním nezapomeneme vyjmout meruňkové pecky, mixér to ocení :) Výsledná omáčka by měla být ostrá, slano sladká, s výraznou chutí meruněk. Chuť se po několika dnech změní, chuť jednotlivých ingrediencí se propojí a omáčka se rozleží. Takže jen dosolte nebo přislaďte.

5

Připravenou meruňkovou omáčku naplňte do sklenic a uložte v chladu. Pro delší skladování doporučuji zavařit při teplotě 80 °C po dobu 20 minut. Přeji dobré chutnání.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat domácí BBQ omáčku | recept
Domácí BBQ omáčku | recept. Barbeque omáčka je nejrozšířenější omáčkou k rybám, grilovanému masu, používá se jako marináda nebo na potírání grilovanýc…
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…