Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí „vaječňák“ bez vajec | recept

Domácí „vaječňák“ bez vajec | recept. Kdo dostal nápad smíchat alkohol, mléko a vejce jako první, není vůbec jisté. O vzniku vaječného likéru koluje mnoho legend. Jedna z nich uvádí, že nápoj původně vůbec vejce neobsahoval. Jeho původ je v Karibiku, kde holandští plantážníci připravovali alkoholický nápoj z fermentovaného avokáda. Doma v Holandsku se nedařilo avokáda pěstovat, a proto hledali náhradu. Vaječný žloutek jim chutí a barvou avokádo připomínal, a tak prý vznikl vaječný likér. Vaječný likér se připravuje v mnoha zemích pod různými názvy. Liší se hustotou, přičemž nejhustější mají právě v Holandsku, a druhem přidaného alkoholu. V článku najdete několik tipů, jak si doma vyrobit „vaječňák“ bez vajec.

Co je potřeba

Likér z pudinku:

  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 100 až 150 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 až 300 ml rumu

Likér z avokáda:

  • 1 ks zralého avokáda
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 ml sladké smetany
  • 250 ml brandy
  • špetka chilli
1

Likér z pudinku

​​​​​​​Ve studeném mléce rozmíchejte cukr a pudinkový prášek. Uvařte pudink podle návodu na sáčku. Pudink nechte vychladnout, během chladnutí ho občas prošlehejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup.

2

Jestliže budete likér připravovat z bílého rumu nebo třeba vodky, přidejte do pudinku špetku kurkumy, abyste docílili žluté barvy. Pro příchuť vajec přidejte špetku černé soli (Kala namak). Sůl se těží v Himalájích a má vysoký obsah síry, vegani ji používají pro sirovodíkovou vůni jako náhradu vajec. Likér pro vegany připravíte stejným postupem, jen pudink z mléka nahradíte vanilkovým ze sójového mléka. Sůl nemusíte přidávat do českého tuzemáku, rovněž kurkumu vynechte. 

3

Ke studenému pudinku přilijte rum a vanilkový cukr, následně všechny přísady dobře prošlehejte. Ochutnejte a podle potřeby eventuálně doslaďte. Slijte přes jemné síto do lahví, abyste odstranili případné hrudky. Lahve uzavřete a likér nechte v chladu několik dní rozležet

4

Likér z avokáda

Avokádo oloupejte, odstraňte pecku a rozmačkejte s cukrem. Pak prolisujte přes síto nebo ušlehejte. Přidejte brandy, smetanu a špetku chilli pro chuť. Před naléváním protřepejte. Likér je pro rychlou spotřebu, časem nehezky změní barvu. Připravujte ho v menším množství pro okamžitou spotřebu.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články