Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí zapékané müsli s mákem a švestkami | recept

Zapékané müsli | recept. Müsli je často považováno za zdravou snídani, velice však záleží na jeho složení. Müsli, které je běžně k dostání v obchodech, je plné „éček“, cukru a dalších škodlivých látek, které nám rázem ze zdravého pokrmu dělají kalorickou bombu. Přitom připravit si tuto oblíbenou snídani v domácích podmínkách není až tak těžké. Ingredience lze snadno obměňovat podle chuti. Pojďte si připravit zdravé domácí müsli, určitě vám zachutná.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:
- 2 hrnky ovesných vloček
- ½ hrnku sušených švestek
- ¾ hrnku mletého máku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 sklenička jablečného pyré (ideálně domácího)
- ½ lžičky soli
- kůra z půlky citrónu

1

Nejprve zapneme troubu na 180 °C. Běžný plech vyložíme pečicím papírem. Ve větší míse smícháme všechny ovesné vločky s mletým mákem a vsypeme lžičku soli.

2

Sušené švestky trochu propláchneme pod vlažnou vodou. Potom je na menším prkénku nakrájíme na drobné kousky. Pamatujte, že čím menší, tím lépe se vypečou. Nakrájené švestky přisypeme k ostatním ingrediencím.

3

V menší misce smícháme jablečné pyré a tři lžíce třtinového cukru. Půlku citronu opláchneme a nastrouháme z něj kůru. Tu pak přisypeme k oslazenému jablečnému pyré a promícháme. Jablečné pyré použijeme ideálně domácí, pokud však používáme kupované, můžeme v receptu na müsli ubrat cukr, protože kupované pyré bývá sladší.

4

V dalším kroku k sypkým ingrediencím přidáme ingredience tekuté a směs důkladně promícháme, aby se všechny ovesné vločky dostatečně obalily v jablečném pyré. Takto připravené müsli nasypeme na plech a rovnoměrně jej rozprostřeme.

5

Plech vložíme do trouby a pečeme přibližně 10 minut, poté vyjmeme z trouby a promícháme. Poté ještě dalších 10 minut dopečeme. Upečené müsli necháme zcela zchladnout, nakonec ho přesypeme do těsnící nádoby. Podáváme s mlékem nebo bílým jogurtem.

Domácí jablečné pyré připravíme nejjednodušeji tak, že oloupeme 2 jablka, rozkrájíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky. Ty vhodíme do vyššího hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Necháme povařit do změknutí, zalijeme trochou citronové šťávy a přisypeme 1 lžičku cukru. Pokud máme kyselejší jablka, můžeme dosladit. Rozvařená jablka ještě rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.